Τα Εγκλήματα τιμής δεν είναι καθόλου σπάνια στο Πακιστάν, καθώς διαπράττονται από οικογένειες που πιστεύουν ότι οι κόρες τους τούς έχουν ατιμάσει και σπιλώσει την υπόληψή τους.
Ωστόσο, η παρούσα περίσταση έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τόσο ο δράστης όσο κι το θύμα ανήκαν στη μεσαία τάξη, η οποία δεν είχε παρουσιάσει ποτέ τέτοια δείγματα ακραίας παραδοσιοκρατικής συμπεριφοράς.
Ο φόνος της κοπέλας συνέβη μπροστά στα έκπληκτα μάτια περίπου είκοσι μαρτύρων, μέσα σε μία αίθουσα δικαστηρίου της πόλης Χιντεραμπάντ, οι οποίοι είδαν τον δικηγόρο αδελφό της να της αφαιρεί τη ζωή.
Η οικογένεια της 22χρονης Ραχήλα είχε ήδη εκφράσει την οργή της για το γάμο της με το σύζυγό της, τον οποίο δεν ενέκρινε, καταγγέλλοντας στο αστυνομικό τμήμα ότι η κόρη τους είχε απαχθεί από τον τριαντάχρονο άντρα της και επί μακρόν γείτονα της οικογενείας.
Μία πρώτη απόπειρα κατά της ζωής της είχε επιχειρηθεί από το θείο της κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Ανώτατο δικαστήριο της Χιντεραμπάτ, όταν αυτός προσπάθησε να την στραγγαλίσει με ένα μαντήλι.
Ό,τι όμως δεν κατάφερε ο θείος, το κατάφερε και με το παραπάνω ο αδελφός ο οποίος την πυροβόλησε στο κεφάλι, επιφέροντας τον ακαριαίο θάνατό της.
Ο δολοφόνος αδελφός είχε κατορθώσει να περάσει το όπλο από δύο σωματικούς ελέγχους, καθώς και από τα μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων.
Ο ίδιος αργότερα δήλωσε ότι είχε θολώσει η κρίση του, ενώ έκπληξη προκάλεσε στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή έλαβε χώρα στους κόλπους μίας υψηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου οικογένεια.
Τέλος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κόρες έχουν φονευθεί ενόσω βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση, αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοια εγκληματική πράξη συμβαίνει μέσα σε δικαστήριο.