Επίστήμονες απο την Καλιφόρνια εκπόνησαν μία νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία, η έλλειψη ύπνου μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 125 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όσων κοιμόντουσαν λιγότερο παρήγαγε λιγότερα αντισώματα στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β απ' ό,τι εκείνο όσων κοιμόντουσαν περισσότερο.
Αιματολογικές εξετάσεις, εξάλλου, απέδειξαν ότι τα μειωμένα αντισώματα στους εθελοντές με έλλειψη ύπνου είχαν ως επακόλουθο να μην αναπτύξουν τελικά σωστή ανοσία εναντίον του υπαίτιου ιού, ούτε καν όταν έκαναν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.
Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν 12πλάσιες πιθανότητες να μείνουν απροστάτευτοι έναντι του ιού ΗBV σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ.
Επιπλέον, ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε ο οργανισμός τους έπειτα από τον εμβολιασμό, εξαρτιόταν μόνο από την ποσότητα του ύπνου τους και όχι από την ποιότητά του.
Η μελέτη, αυτή επιβεβαιώνει ότι η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στα εμβόλια,
«Βάση των ευρημάτων αυτής και προγενέστερων μελετών, καλό είναι οι επαγγελματίες της Υγείας που κάνουν εμβολιασμούς, να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν κοιμούνται αρκετά, διότι η έλλειψη ύπνου σαφέστατα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αρίκ Πράδερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ η ιδανική διάρκεια ύπνου για τους ενήλικες είναι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.