Πέθανε ο «ιστορικός του Πολέμου», Τζον Κίγκαν - iefimerida.gr

Πέθανε ο «ιστορικός του Πολέμου», Τζον Κίγκαν

Πέθανε ο «ιστορικός του Πολέμου»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Τζον Κίγκαν, ο Βρετανός ιστορικός και δημοσιογράφος, που ειδικεύτηκε στην στρατιωτική ιστορία και έγραψε πάνω από 20 βιβλία για τα πεδία των μαχών.

Ο μεγάλος ιστορικός απεβίωσε την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 στο σπίτι του στο Κίλμινγκτον της Αγγλίας. Τον θάνατό του, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ανακοίνωσε η βρετανική εφημερίδα «The Daily Telegraph» με την οποία συνεργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, αναλυτής αμυντικών θεμάτων και διεθνών σχέσεων.

Ο ίδιος δεν υπηρέτησε ποτέ στον στρατό επειδή απ' τα δεκατρία του υπέφερε από φυματίωση, κάτι που τον ανάγκασε να περάσει πολλά χρόνια στο νοσοκομείο όπου έμαθε λατινικά και αρχαία ελληνικά από έναν ιερέα. Στην εισαγωγή του γνωστού έργου του 1976 «Το πρόσωπο της μάχης: Μια μελέτη των μαχών του Αζενκούρ, του Βατερλώ και του Σομ» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν έλαβα ποτέ μέρος σε κάποια μάχη, ούτε βρέθηκα κοντά σε κάποια, ούτε άκουσα κάποια από μακριά, ούτε είδα τις συνέπειές της». Όταν όμως κάλυψε τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1984 κατάλαβε «πόσο αηδιαστικά είναι εκ φύσεως τα πεδία των μαχών και πώς νιώθει κάποιος όταν τον έχει κυριεύσει ο φόβος».

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν πολέμησε, εντούτοις είχε ένα μοναδικό ταλέντο στο να διεισδύει στο πολεμικό γεγονός και να αναλύει τις επιμέρους ιστορικές και πολιτισμικές του διαστάσεις σαν να ήταν παρών στα πεδία των μαχών και τα στρατηγία. Το έργο του, που αφορά πολλές ηπείρους και χρονικές περιόδους, καταπιάνεται με την εξέλιξη των μέσων αλλά και του τρόπου διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων αναδεικνύοντας πάντα τον όλεθρο του πολέμου και τις τρομακτικές επιπτώσεις που είχε για την ψυχολογία των στρατιωτών.

Στα ενδιαφέροντά του βρέθηκαν συγκρούσεις απο τους μεσαιωνικούς χρόνους, την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων μέχρι το Βιετνάμ και το Ιράκ. Ασχολήθηκε επισταμένως με τον Αμερικανικό Εμφύλιο και τον Οδυσσέα Γκράντ, τον ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Δούκα του Γουέλινγκτον και του Ντουάιτ Αιζενχάουερ.

Πολύ μεγάλο βάρος έδινε στα αίτια πίσω από τις συγκρούσεις ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει «ότι η στρατιωτική σύγκρουση ήταν ένα είδος πολιτισμικής τελετουργίας από την οποία η νεωτερική έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου, όπως συνέβη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνιστούσε μια εκτροπή».

Ο Κίγκαν έτρεφε μεγάλο σεβασμό για τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος θεωρεούσε πως «εξευγένισε τη βαρβαρότητα». Πολλές φορές δέχθηκε πυρά ότι η προσέγγισή του ήταν εξόχως βρετανοκεντρική, αφού π.χ. θεωρούσε την απόβαση στη Νορμανδία ως αποφασιστική για την πτώση του Ναζισμού, παραβλέποντας την νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ το 1942 και την κατάρρευση του Ανατολικού Μετώπου.

Ο Τζον Κίγκαν γεννήθηκε το 1934 στο Λονδίνο. Το διάστημα 1960-1986 δίδαξε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ, ενώ, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει, είναι και ο τίτλος του ιππότη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ