Ποιός είπε οτι η σάλτσα σόγιας ταιριάζει μόνο με το σούσι; Για τους Ιάπωνες η σόγια αποτελεί τη βάση για επιδόρπια παγωτού. Η ευρεσιτεχνία ανήκει σε μια ιαπωνική εταιρεία ζαχαροπλαστικής που εδρεύει στο Τόκιο και οποία παρασκευάζει τα γνωστά γλυκίσματα «σου», τα οποία μέσα αντί για κρέμα έχουν παγωτό σόγιας.
Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι η ευρεσιτεχνία τους αυτή, έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν για τις ανάγκες της πόλης Ρικουζεντακάτα στην βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη ύστερα από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11 Μαρτίου 2011.
Το παγωτό μοιάζει με βανίλια αλλά έχει μια χαρακτηριστική αλμυρή γεύση και μια ελαφριά γεύση από καρύδι.
Τα σου παγωτού με σόγια κοστίζουν 1,22 στερλίνες το καθένα (150 γεν), ενώ το παγωτό σόγιας κοστίζει 250 γιεν.