Ο Μάριο Ντράγκι βύθισε σε απογοήτευση χθες τις αγορές, μόλις μια εβδομάδα μετά τη δήλωσή του ότι θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ. Οι προσδοκίες κατέρρευσαν μόλις ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε ασαφής και γενικόλογος. Τα χρηματιστήρια έπεσαν, τα επιτόκια δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας εκτοξεύτηκαν.
Αντί να καθησυχάσει τις αγορές ανέβασε κατακόρυφα τη δυσπιστία ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αφού η πολυαναμενόμενη παρέμβασή του αποδείχθηκε χλιαρή για να πείσει τις αγορές για την πρόθεση της Ευρώπης να προσφέρει βιώσιμη λύση στην κρίση. Ενώ όλοι περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει απευθείας και μαζικά ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες, ο Ντράγκι παρέπεμψε ουσιαστικά για τον Σεπτέμβριο τα επόμενα βήματα.
Οι επενδυτές θεώρησαν γενικόλογες τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο αποφάσισε μόνον να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%.
Προτού ακόμη ολοκληρωθεί η συνέντευξη τα χρηματιστήρια άρχισαν να πέφτουν και τα επιτόκια να ανεβαίνουν. Φραγκφούρτη, Μιλάνο, Σίτυ, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα έγραψαν απώλειες. Την ίδια ώρα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας ξεπέρασε εκ νέου το 7% και της Ιταλίας το 6%.
«Η σημερινή συνέντευξη Ντράγκι έδειξε ποιός είναι πραγματικά ο βασιλιάς» σχολίαζε αναλυτής στο Ασοσιέτεντ Πρες. Ο Μάριο Ντράγκι θα ήθελε ενδεχομένως να κινηθεί ώστε να κάνει τα πάντα να σώσει το ευρώ. Αλλά προσέκρουσε στο γερμανικό τείχος που υψώνει η Μπούντεσμπανκ εναντίον οποιασδήποτε απόφασης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών.
«Το πρόβλημα δεν είναι τι θέλει να κάνει αλλά τι μπορεί να κάνει» σχολίαζε άλλος αναλυτής. Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε, εξάλλου, έστω και εμμέσως, ότι ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν -ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- ήταν ο μόνος που καταψήφισε στη χθεσινή συνεδρίαση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο Φρανσουά Ολάντ σχολίασε ήπια τις δηλώσεις Ντράγκι προκειμένου να περιορίσει τις ζημιές : «Αν διαπιστώνω ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι σημαντική, είναι επειδή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που αποφασίσαμε στα τέλη Ιουνίου. Επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη», είπε.
Ικανοποιημένο εμφανίστηκε το ΔΝΤ που χαιρέτισε τις δηλώσεις Ντράγκι: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας ενέργειες στην ανοικτή αγορά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μειώσουν τις εντάσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Πόλεμος κατά Ντράγκι στη Γερμανία
Ο γερμανικός Τύπος υποδέχτηκε με αιχμές και πικρόχολα σχόλια τις ανακοινώσεις Ντράγκι. «Το σχέδιο Ντράγκι απογοητεύει τα χρηματιστήρια» ήταν ο τίτλος του Σπήγκελ ενώ το περιοδικό Φόκους υπαινισσόταν κάποια πατριωτική αλληλεγγύη ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Το περιοδικό Στερν έγραφε εύγλωττα: « Η ΕΚΤ σπεύδει προς βοήθεια του ευρώ. Πότε όμως ;» ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ ο Πρόεδρος του γερμανικού Ταμιευτηρίου εμφανιζόταν ανήσυχος «επειδή η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς απομάκρυνσης από τη σταθεροποιητική κουλτούρα της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας».
Συναγερμός σε Ισπανία και Ιταλία
Οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι βρήκαν τον Μάριο Μόντι σε συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Από την ισπανική πρωτεύουσα οι δύο άνδρες είδαν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών τους να εκτοξεύονται. Ο Μαριάνο Ραχόι απέφυγε να απαντήσει εάν θα καταφύγει η Ισπανία στον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης ενώ ο ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει τις διαδικασίες προσφυγής στο ταμείο ευρωπαικής βοήθειας πριν αποφασίσει εάν η χώρα του θα προσφύγει σε αυτό ή όχι (απαιτείται Μνημόνιο).