Δίνουν στους απογόνους του, 132 χρόνια μετά, ακέφαλο σκελετό Αυστραλού εγκληματία - iefimerida.gr

Δίνουν στους απογόνους του, 132 χρόνια μετά, ακέφαλο σκελετό Αυστραλού εγκληματία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν υπήρχαν βραβεία για εγκληματική δράση, τότε ο Αυστραλός Νεντ Κέλι θα αποσπούσε το πρώτο και με διαφορά.

Αρχηγός σπείρας ληστών που ειδικευόταν στις τράπεζες, έδρασε στην πολιτεία της νότιας Βικτόρια της Αυστραλίας κατά το δέκατο ένατο αιώνα και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό το 1880.

Σήμερα, το όνομά του είναι συνώνυμο με το μύθο ενός λαϊκού ήρωα, εξ ου και η ανακοίνωση της παράδοσης των λειψάνων του από κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Η απόφαση βάζει τέλος σε πολυετή αναζήτηση από την πλευρά της οικογενείας του, επιθυμία της οποίας ήταν να κηδευτεί κατά τον προσήκοντα τρόπο.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ακριβώς το σημείο όπου είχε αποτεθεί το πτώμα του, έως ότου το 2011 ιατροδικαστές επιστήμονες ταυτοποίησαν τον σχεδόν ακέφαλο σκελετό του, ο οποίος είχε βρεθεί σε μαζικό τάφο έξω από φυλακή που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κρανίου του, το οποίο εκλάπη πριν από πολύ καιρό, εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ διαμάχη είχε ξεσπάσει μεταξύ των απογόνων του και της διαχειρίστριας αρχής που έχει υπό τη δικαιοδοσία την έκταση όπου εδράζονται οι πρώην φυλακές, με την τελευταία να επιθυμεί τη διατήρηση των λειψάνων στο έδαφος όπου είχαν θαφτεί.

Ο Νεντ Κέλι ήταν ιρλανδικής καταγωγής κατάδικος, ο οποίος εκτός από ληστείες πραγματοποιούσε και δολοφονίες αστυνομικών, κυρίως τη διετία 1878-1880.

Πολλοί σήμερα τον θεωρούν κάτι σαν τον Ρομπέν των δασών της Αυστραλίας, ενώ άλλοι τον παρουσιάζουν ως ψυχρό εκτελεστή αστυνομικών.

Μετά την εκτέλεσή του, το σώμα του θάφτηκε έξω από το κτίριο των φυλακών. Το 1929, όμως, αποφασίστηκε η εκταφή των λειψάνων με σκοπό τη τοποθέτησή τους σε άλλο σημείο.

Ωστόσο, κάποιος που παρακολουθούσε τη διαδικασία εκταφής, έκλεψε μεταξύ άλλων και μέρος του κρανίου που θεωρούνταν ότι ανήκε στον Κέλι.

Χρόνια μετά, το κρανίο βρέθηκε, οπότε και αποφασίστηκε να εκτεθεί σε ιστορική τοποθεσία της Μελβούρνης. Το 1978, όμως, εκλάπη εκ νέου, για να επανευρεθεί το 2009 από έναν αγρότη, ο οποίος το παρέδωσε στις αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ