Γκόρτσος: «Ποιος θα δώσει τα 50 δισ. που κοστίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά;» - iefimerida.gr

Γκόρτσος: «Ποιος θα δώσει τα 50 δισ. που κοστίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προειδοποίηση απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να χαριστούν δάνεια σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα κοστίσει 50 δισ. ευρώ και θα προκαλούσε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά.

Ο κ. Γκόρτσος είχε κληθεί χθες στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στη διαβούλευση με την κοινοβουλευτική ομάδα για την πρόταση νόμου. Εξήγησε ότι η πρόταση για το κούρεμα στα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα απαιτήσει διπλάσια κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (επιπλέον 50 δισ.) τα οποία δεν διατίθενται από πουθενά και, πάντως, δεν υπάρχει συμφωνία γι' αυτό το ποσό με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενα γενικευμένο και οριζόντιο κούρεμα των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προειδοποίησε ο κ. Γκόρτσος, θα προκαλούσε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους. Παράλληλα, τόνισε, ότι αυτή η πρακτική θα νόθευε τον υγιή ανταγωνισμό και θα υπονόμευε τα συναλλακτικά ήθη.

Ο γραμματέας της ΕΕΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες, με δική τους πρωτοβουλία, επωμίστηκαν μεγάλο κόστος με συγκεκριμένες ενέργειες ρύθμισης χρεών και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις δανείων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Αναφερόμενος στο νόμο του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, έχει εκδικαστεί πολύ μεγάλος αριθμός υποθέσεων και έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει κούρεμα μέρους της οφειλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ