Οι επιλογές του Μάριο Ντράγκι που θα κρίνουν -σήμερα- το μέλλον το ευρώ - iefimerida.gr

Οι επιλογές του Μάριο Ντράγκι που θα κρίνουν -σήμερα- το μέλλον το ευρώ

Ο Μάριο Ντράγκι θα κρίνει σήμερα το μέλλον το ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα στη Φραγκφούρτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μετά τη δήλωσή του ότι θα κάνει «τα πάντα για να σώσει το ευρώ», ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα διευκρινίσει σήμερα ποια εργαλεία θα επιστρατεύσει για να επιτύχει το σκοπό του.

Οι δηλώσεις Ντράγκι για το ευρώ είχαν ήδη δύο θετικές συνέπειες. Η πρώτη ήταν να αρχίσει να μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έπειτα από μια τρελή κούρσα των σπρέντ. Η δεύτερη ήταν να αρχίσει ένας διεθνής γύρος εκτιμήσεων για τις προθέσεις του κ. Ντράγκι.

Δύο είναι οι επιλογές του :

  • Να προχωρήσει σε μαζική αγορά των ομολόγων των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
  • Να δώσει τραπεζική άδεια στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης

Η πρώτη επιλογή θα μπορούσε να επικρατήσει αφού έχει την έγκριση ακόμη και της Ανγκελα Μέρκελ. Η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο δύσκολη αφού η γερμανίδα καγκελάριος δείχνει ανένδοτη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου Ντράγκι θα αναπτερώσει τις ελπίδες για οριστική επίλυση της κρίσης ή θα σκορπίσει απογοήτευση, ανάλογα με τα εργαλεία τα οποία θα επιλεγούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε χθες την ΕΚΤ να πάρει επιπλέον μέτρα ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ευρώπης. «Ο Ντράγκι πρέπει να βγάλει έναν άσο από το μανίκι του γιατί διαφορετικά θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στις αγορές» τόνιζε αναλυτής σε ειδησειογραφικό πρακτορείο.

Και η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ να ζητά από τους Ευρωπαίους να φανούν «πιο δημιουργικοί και αποφασιστικοί». Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε επικοινωνία με τον Μάριο Μόντι και τον Φρανσουά Ολάντ και εξέφρασε το ενδιαφέρον του «για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ