Μετά από ένα 24ωρο γεμάτο αντεγκλήσεις και υπονοούμενα μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου η τρικομματική κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση της λήψης μέτρων ύψους 11,5 δισ. για τη διετία 2013-14. Το νέο οδυνηρό πακέτο θα ανακοινωθεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μετά τις κρίσιμες επαφές του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται επίσης άλλες δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου.
Ενα τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι -πριν τη συνάντησή του με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς- έγειρε την πλάστιγγα για τη λήψη νέων μέτρων εδώ και τώρα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, επέλεξε να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να μην μείνει η αίσθηση στον κ. Βενιζέλο ότι δεν υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Εξήγησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το περίγραμμα της πολιτικής κατάστασης και τις δυστοκίες των δύο κυβερνητικών εταίρων και εκείνος του είπε ότι αν η Ελλάδα δεν ανακοινώσει τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».
Αυτή τη συνομιλία μετέφερε ο κ. Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια της εισήγησής του. «Η άρνηση να πάρουμε τα μέτρα επιφέρει αρνητική έκθεση από την Τρόικα, άρνηση εκταμίευσης της δόσης του Αυγούστου και, βεβαίως, άρνηση για την επιμήκυνση. Εγώ προτιμώ τη βεβαιότητα του 2+2, δηλαδή την επιμήκυνση, από τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της Τρόικα και της ρήξης με την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η επόμενη δόση για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία καθώς και το κλίμα αξιοπιστίας που θα επανακτήσει η χώρα. «Η απόφασή μου αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση, θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Η εισήγηση του κ. Σαμαρά έκρινε τελικώς το αποτέλεσμα της σύσκεψης αφού έγινε αποδεκτή από τους άλλους δύο αρχηγούς, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, αφού είχε ήδη περιγράψει το δικό του πλάνο, αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να συναινέσει στη στήριξη της κυβέρνησης, για την οποία την ευθύνη των χειρισμών έχει ο κ. Σαμαράς ενώ συμφώνησε με τη λήψη των μέτρων και ο Φώτης Κουβέλης.
Παραμένει ωστόσο αίνιγμα γιατί ο κ. Βενιζέλος επέλεξε την ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες ημέρες για να συμφωνήσει τελικά χθες σε όλα. Είχε προηγηθεί μεγάλος κύκλος αντεγκλήσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι δεν απαντά στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, διότι στην κυβέρνηση διατηρούν την ψυχραιμία και την υπευθυνότητά τους.
«Εγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε εξυπνάδες για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο», ανταπάντησε χθες ο κ. Βενιζέλος. Προβληματική παραμένει επίσης και η σχέση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και χθες σημειώθηκε άλλο ένα έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών. Κατά πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που έκανε επίθεση στον κ. Στουρνάρα δίνοντας πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτήν.
Επενέβη ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση και σταμάτησε η σοβαρή διένεξη. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολίαζαν αργότερα ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα με τον κ. Στουρνάρα αλλά με τον Πρωθυπουργό και τόνιζαν ότι «η μετάθεση της διαφορετικής προσέγγισης στο επίπεδο Στουρνάρα - Βενιζέλου γίνεται σκοπίμως για να διαφυλάξουν τον Αντώνη Σαμαρά».
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος χθες θέλησε να θέσει όρους και να κάνει αρνητικές προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης μετά την εφαρμογή των μέτρων.
«Εμείς, δήλωσε, τελικά, θα τιμήσουμε τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων. Τώρα όμως πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα:
- Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.
- Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για τη ρευστότητα.
- Η Τρόικα το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
- Πρέπει να συμφωνηθεί από την Τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων.
- Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην Ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.
- Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους, όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής».