Προς το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί το επώδυνο πακέτο περικοπών για την επόμενη διετία, με την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει σε υψηλό επίπεδο, να επιτρέψει το «άπλωμα» των μέτρων σε περισσότερα χρόνια. Αυτό που φάνηκε, ωστόσο, αμέσως μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η ανταλλαγή απόψεων του οικονομικού επιτελείου με τη Τρόικα θα γίνει χωρίς κόκκινες γραμμές, παρά μόνο στη γενική κατεύθυνση να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι οριζόντιες περικοπές και η επιβάρυνση των πλέον ασθενέστερων.
Αφήνοντας κανείς κατά μέρος τη διαπίστωση ότι στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις οι κόκκινες γραμμές αποδείχθηκαν. ανέκδοτο, η ουσία είναι ότι και μόνο ο όγκος των 11,5 δις ευρώ τρομάζει και τον πιο σκληρό τεχνοκράτη, αφού οι περικοπές που δρομολογούνται έρχονται να προστεθούν στην ήδη δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και να επιτείνουν τις υφεσιακές πιέσεις, καθιστώντας μονόδρομο τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων και πολύ περισσότερο αναπτυξιακών κονδυλίων από τους Ευρωπαίους.
Μόνο και μόνο από τις συντάξεις υπολογίζεται ότι θα κοπούν σχεδόν 3 δις ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς το σενάριο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με δημοσιονομικό όφελος περί το 1 δις ευρώ, αφού θα υπάρξει ένας συνδυασμός επιβολής πλαφόν, αιματηρών μειώσεων σε κύριες και επικουρικές αλλά και νέων περικοπών στο εφάπαξ, το οποίο λίαν συντόμως θα καταστεί όνειρο απατηλό. Η μοναδική μάχη που θα δοθεί- χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας- είναι για τις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ που έχουν προνοιακό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς και στα κοινωνικά επιδόματα, αφού αντί 2 δις ευρώ το οικονομικό επιτελείο αναζητά πλέον εξοικονόμηση 3 δις ευρώ, περνώντας από Συμπληγάδες όλους τους σημερινούς δικαιούχους. Διάχυτη είναι, δε, η αίσθηση ότι από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν, θα έχουμε και το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου για τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν και στις φοροαπαλλαγές.
Όσον αφορά στο Δημόσιο, φαίνεται ότι αποτελεί το μόνο ίσως πεδίο συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων για δραστικές περικοπές, με έμφαση στις ΔΕΚΟ, όπου παρά το νόμο Παπακωνσταντίνου, οι αποδοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το στενό δημόσιο τομέα. Η αιτία είναι ότι ενώ στο στενό δημόσιο έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου που συνεπάγεται μειώσεις έως και 30%, στις ΔΕΚΟ έχουν μείνει στις περικοπές του 2010, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» να έχει ανοίξει ακόμα και στο 100% για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα τουλάχιστον με την Έκθεση του ΚΕΠΕ!