Επικράτησε η θέση του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα σε σχέση με το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στηρίζει τη στρατηγική του πρωθυπουργού και τον Φώτη Κουβέλη να κάνει λόγο για μέτρα που δεν πρόκειται να θίξουν τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες και κλήθηκε να απαντήσει στο καίριο ζήτημα των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να παρθούν. Οι δύο τάσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν να κάνουν με το πως θα ληφθούν τα μέτρα, με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη ως προς την επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος ως το 2016 προκειμένου τα μέτρα να μην επιτείνουν την συνεχιζόμενη ύφεση και να είναι πιο ανεκτά από την κοινωνία.
Στον αντίποδα βρίσκονταν οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απτά δείγματα γραφής και να προβεί σε άμεσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να πείσει τους εταίρους στην Ένωση ότι θα τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν συναφθεί.
Η διάσταση αυτή προκάλεσε τριγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε υπονομεύσει τη διαπαγμάτευση με την Τρόικα πρωτού αυτή λάβει καν χώρα και έδινε την εντύπωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι «εκτός πραγματικότητας».
Τελικώς στη συνάντηση επικράτησε η γραμμή Σαμαρά-Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό ως προς την ακολουθούμενη στρατηγική και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποσύρει την κοινοβουλευτική στήριξή του.
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη στρατηγική της ΝΔ και δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν αριθμοί αλλά ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν μόνο το πλαίσιο, ενώ τόνισε πως δεν θα ληφθούν μέτρα που θα θίγουν τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες.
«Η πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης ενόψει και της έκθεσης της Τρόικα τον Σεπτέμβριο, δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και αποδέσμευσης από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά.