Η εύκολη επικράτηση των Κινέζων κολυμβήτριων στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (με σημαιοφόρο την 16χρονη Σουίβεν Γε) έκανε τα βλέμματα του πλανήτη να στραφούν και πάλι στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» του οποίου προιόν και είναι.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Τζόουνς της Daily Mail οι δάσκαλοι κάθε δημοτικού έχουν εντολή να αναφέρουν στους προισταμένους κάθε παιδί που θεωρούν ότι μπορεί να διαπρέψει. Και μετά ξεκινά ο γενετικός έλεγχος. Αν αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνουν πρωταθλητές, τότε τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν οικογένειες και σχολείο και να ενταχθούν στο «πρόγραμμα».
Εντός του κάθε κέντρου εκπαίδευσης, από τα συνολικά 3.000 που υπάρχουν στην Κίνα, οι νεαροί αθλητές δεν έχουν όνομα αλλά αριθμό και ζουν υπό καθεστώς αυστηρής πειθαρχιάς.
Ενώ -σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα- τα αναβολικά αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής τους από πολύ μικρή ηλικία.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας, προβλέπεται και πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πως οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να στήνονται και να μιλάνε στα ΜΜΕ, μετά από τις επιτυχίες τους.
Ενώ, σε περίπτωση που ξεχάσουν για ποιό λόγο βρίσκονται εκεί, ένα τεράστιο πανό με την λέξη Χρυσό στον τοίχο, είναι εκεί για να τους το θυμίσει.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καλολαδωμένο σύστημα παραγωγής Ολυμπιονικών, αντίστοιχο με αυτό που είχε στηθεί στην Ανατολική Γερμανιά και γενικότερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ παλιότερα.
Κάτι που αποδυκνύει και το γεγονός ότι αρκετά από τα φετινά μετάλλια των Κινέζων κερδίζονται από νεαρούς αθλητές που είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.