Πρόταση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να προσλαμβάνονται άνεργοι αντί να αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές έγινε χθες στα πλαίσια του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπό την πίεση της Τρόικα για νέες ανατροπές στα εργασιακά η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο που αφορά στον τρόπο καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι δύο βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι :
1.Το ύψος των κατώτατων μισθών να καθορίζεται ύστερα από διαβούλευση με απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους όπως ίσχυε ως το 2011,
2.Οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν ως 5 ποσοστιαίες μονάδες και ως αντίβαρο των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.
Τις αλλαγές που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας προανήγγειλε χθες ο κ. Βρούτσης με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας συναίνεση και αποφάσεις ως τον Οκτώβριο.
Με την επιστολή αυτή ο υπουργός Εργασίας παγώνει κάθε συζήτηση για επαναφορά των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα προ του 2012 που ζητάει η ΓΣΕΕ, επικαλούμενος δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοικότερες οικονομικές συνθήκες. Προτεραιότητά μας σήμερα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας καλεί την ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ σε διάλογο-εξπρές βάσει έξι σημείων τα οποία αναφέρει στην εν λόγω επιστολή :
Την εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων
Την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις
Δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας
Την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Τη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης
Τη διατήρηση κοινωνικών υπηρεσιών των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν.