Το πρώτο τεστ αντοχής περνάει σήμερα το απόγευμα η τρικομματική κυβέρνηση στην προγραμματισμένη για τις 17.00 συνάντησή της αφού διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα από τη μια πλευρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ από την άλλη.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε εσπευσμένα χθες το πρωί την τρόικα προκειμένου να της θέσει την πρόταση Βενιζέλου-Κουβέλη να ανασταλούν τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δις ευρώ. Μόλις η Τρόικα απάντησε αρνητικά, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος με τη σειρά του συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα για να λάβει την ίδια αρνητική απάντηση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρότασή του να γίνει η διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο με τους ξένους ηγέτες Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ και όχι με τους τροικανούς στην Αθήνα. Η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετους τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο που πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει αν δείξει ότι πρώτα παίρνει τα μέτρα και μετά διαπραγματεύεται. Η κορυφαία αυτή αντίθεση βάζει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης και πολλά θα κριθούν στην αποψινή συνάντηση των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αρνηση της Τρόικα
Οι χθεσινές χωριστές συναντήσεις της Τρόικα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο πιστοποίησαν το χάσμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού με την τρόικα έγινε παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα αλλά η απάντηση των τροικανών ήταν αρνητική. «Μπορείτε να πάρετε ό,τι μέτρα θέλετε, όποτε θέλετε, αλλά η έκθεσή μας θα είναι αρνητική για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος» ήταν η απάντησή τους και εξήγησαν ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια την εμπλοκή της νέας δόσης τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ανακοίνωσε την άρνηση της Τρόικα οπότε ο κ. Βενιζέλος εκδήλωσε την πρόθεση να κάνει και ο ίδιος συνάντηση μαζί τους.
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Βουλή και η απάντηση ήταν παρόμοια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στην Τρόικα να επιμηκυνθεί άμεσα το πρόγραμμα των μέτρων και το πακέτο των 11,5 δις να σπάσει στα δυο ώστε να μη πλήξει βάναυσα τους Ελληνες πολίτες. Η απάντηση της Τρόικα ήταν ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να κάνει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει τον διαιτητή μεταξύ των δυο πλευρών του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Στα δυο η κυβέρνηση
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι το πακέτο των 11,5 δις μέτρων είναι διαπραγματεύσιμο με τους ευρωπαίους ηγέτες και ότι η αναβολή της λήψης μέτρων και περικοπών δεν θα στοιχίσουν στη χώρα μας ούτε την παραμονή στο ευρώ ούτε την αξιοπιστία της.
Αντίθετα ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει κινήσεις τακτικής με σκοπό να τονώσει το προσωπικό του προφίλ και ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει το λάθος που έκανε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και έδιωξε την τρόικα σε μια επίδειξη πυγμής με αποτέλεσμα να παρακαλάει η Ελλάδα να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να πάρουμε την επόμενη δόση. «Αυτό μας στοίχισε τότε και το τέλος ακίνητης περιουσίας στη ΔΕΗ που μας φόρτωσαν οι τροικανοί για να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση» υπογραμμίζουν πηγές του Μαξίμου.
Οι διαφωνίες αυτές γίνονται δημόσια γνωστές με εκατέρωθεν διαρροές και επιδεινώνουν το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η χθεσινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Βενιζέλος «παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τα μέτρα» μεγάλωσε το χάσμα και προκάλεσε ένταση στην Ιπποκράτους. Χρειάστηκε η εξήγηση, τηλεφωνικά, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να αποσοβηθεί η άμεση κρίση.
Η κρίσιμη σύσκεψη
Από την άποψη αυτή η σημερινή νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γίνεται στη σκιά των προηγούμενων συναντήσεων που βάθυναν αντί να γεφυρώσουν το χάσμα. Ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να συγκεράσει τις απόψεις και να διαφυλάξει τη συνοχή της κυβέρνησης παρότι αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος έχει σκληρύνει πολύ τη στάση του και θα ήταν αδύνατο αυτή τη στιγμή να κάνει πίσω.
Πιό επιφυλακτικός και συγκρατημένος εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμμερίζεται την άποψη Βενιζέλου ότι αν τα κόμματά τους συναινέσουν στη λήψη μέτρων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη αφού θα ταυτιστούν με τη ΝΔ η οποία αναγκάζεται, στην παρούσα συγκυρία, να δείξει πολιτικό ρεαλισμό. Από την άλλη, ο κ. Κουβέλης δεν αμφισβητεί την άποψη του Γιάννη Στουρνάρα που φοβάται ότι οι ελιγμοί Βενιζέλου θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης. Ολοι οι εταίροι της κυβέρνησης γνωρίζουν πάντως ότι το πακέτο των μέτρων 11,5 δις θα είναι δύσκολο να περάσει από τη βουλή και θα δώσει την ευκαιρία για ανταρσίες βουλευτών και κριτική από την αντιπολίτευση.