Κρίση στην κυβέρνηση - Μαξίμου και Ιπποκράτους τεντώνουν το σκοινί - iefimerida.gr

Κρίση στην κυβέρνηση - Μαξίμου και Ιπποκράτους τεντώνουν το σκοινί

Δηλητηριώδης υπαινιγμός Βενιζέλου κατά Σαμαρά - «Με υπονομεύουν»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια κλωστή κρέμεται η κυβερνητική συνοχή και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης καθώς Μαξίμου και Ιπποκράτους τραβάνε το σχοινί.

Όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου. Το μήλον της έριδος είναι φυσικά τα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ τα οποία ζητά η τρόικα καθώς και οι χειρισμοί ένθεν κακείθεν. Ο Αντώνης Σαμαράς που συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι απαιτείται, θέλοντας να περάσει το «σωστό μήνυμα» στις Βρυξέλλες.

Όμως στο μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την τακτική που ακολουθεί ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ και ανήσυχοι για τις εξελίξεις, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντήθηκε επίσης με την Τρόικα, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη μέτρων όπως περικοπές μισθών και συντάξεων. Κίνηση που επικρίνεται ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στελέχη να κάνουν λόγο για «κινήσεις υψηλού ρίσκου» από τον κ. Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με την προσπάθεια που ο ίδιος καταβάλλει προκειμένου να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη να υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος άφησε υπαινιγμούς ότι η συνάντησή του με την Τρόικα υπονομεύθηκε εξ' αρχής, «φωτογραφίζοντας» τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με το κλιμάκιο.

Mάλιστα συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Βενιζέλου και τονίζουν πως αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική λήψης πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ως προϋπόθεση για να ζητηθεί επιμήκυνση τότε:

  • Θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση
  • Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
  • Καθίσταται άνευ ουσίας η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με την ύφεση το 2012 να είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%), τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της Τρόικα, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.

Έτσι οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν ότι η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ και θα θέτει την εφαρμογή των μέτρων σε μια «παιδαγωγική» λογική που δεν έχουν σχέση με το ίδιο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν λέγοντας πως είναι «εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την Τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».

Πάντως, ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσωπού Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητα της».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει πλήρως την «γραμμή» που εκφράζει δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για λήψη όλων των μέτρων «εδώ και τώρα» ώστε να περάσει το σωστό μήνυμα στην Ευρώπη για τις πορθέσεις της Ελλάδας.

«Μην παίζετε το παιχνίδι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έκανε την συνάντηση με την Τρόικα προκειμένου να μην δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω, μετά τις διαρροές Βενιζέλου για το 2+2.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ