Φως στο τούνελ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης βλέπει ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε κάποιο σαφές μήνυμα για τις προοπτικές ανάληψης αποφασιστικής δράσης από αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα όπως ήλπιζαν οι αγορές.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό RAI 1, ο Μόντι τόνισε ότι η Ιταλία, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη «πλησιάζουν στο τέλος του τούνελ», κι υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
«Βλέπουμε τώρα αποτελέσματα στη βούληση ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και κυβερνήσεων μεμονωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Οι δηλωσεις αυτές έγιναν λίγο πριν ξεκινήσει η μίνι-περιοδεία του κ. Μόντι στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό το Παρίσι, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ.
Μετά τη Γαλλία θα επισκεφθεί τη Φιλανδία, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν.
Ακολουθεί η Ισπανία όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον βασιλιά Χουάν Κάρλος. Στη συνέχεια θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Οι επαφές του Μόντι πιστεύεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η περιοδεία Μόντι είχε προγραμματιστεί πριν από ένα δεκαήμερο, οι εξελίξεις όμως συνέβαλαν η εβδομάδα αυτή να θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες για την Ευρωζώνη.
Από τη γαλλική πλευρά θεωρείται ότι ο Μόντι αποφάσισε να παίξει το ρόλο του «μεσολαβητή καλής θέλησης», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Les Echos
Στόχος της περιοδείας και της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ είναι να γίνει ένας απολογισμός της κρίσης, των επιπτώσεων της δυσπιστίας των αγορών προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ο αναμενόμενος αντίκτυπος από τα μέτρα βοηθείας που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η επιλογή των χωρών για τη μίνι-περιοδεία του Ιταλού τεχνοκράτη-πρωθυπουργού είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Ο Μόντι υποστήριξε τον Ολάντ στην προσπάθεια προώθησης μέτρων ανάπτυξης από την Ευρώπη και μαζί με τη Γερμανία θεωρούνται οι εκ των ων ουκ άνευ και σημαντικότεροι εταίροι στην ΕΕ.
Η Ισπανία στο μεταξύ έχει φθάσει να αντιμετωπίζεται πλέον ως «ο αδύναμος κρίκος» για την επιβίωση του ευρώ, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Φινλανδική αδιαλλαξία.