Καθ' οδόν προς πολιτική συμφωνία για την ΑΟΖ φαίνεται πως είναι η Ελλάδα με την Αλβανία, δημιουργώντας ένα ιστορικό διαπραγματευτικό προηγούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού θα είναι η πρώτη γειτονική χώρα με την οποία καθορίζουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας.
Η θετική αυτή εξέλιξη είναι το αντάλλαγμα της δέσμευσης της Ελλάδας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας. Συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού που θα διασχίζει την Ελλάδα έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στελέχη της κοινοπραξίας TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Έτσι οι Αλβανοί επανέρχονται σε συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ , ύστερα από το «πάγωμα» της αρχικής τους συμφωνίας με την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο αγωγός TAP έχει προκριθεί στην τελική φάση για υλοποίηση μαζί με τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West, ενώ οι τελικές διαδικασίες για τη λήψη της οριστικής απόφασης ξεκινούν από το Νοέμβριο του 2012 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους.
Η όλη εξέλιξη, που πιθανόν να οδηγήσει σε σύντομα αποτελέσματα και κοινές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, δεν θα πρέπει να συγχέεται όμως με τι θα συμβεί στο Αιγαίο καθώς η Ουάσιγκτον φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και έπειτα θα γίνει η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων.