Σε κοινή στρατηγική αλλά όχι σε συγκεκριμένα μέτρα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των νέων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου δήλωσε ότι δε συζητήθηκε η λήψη νέων μέτρων και επιπλέον περικοπές, αλλά τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
«Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και ακανθώδη. Συζητήσαμε για το στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση όσων συνιστούν τις υποχρεώσεις της χώρας. Έχουμε μπροστά μας την ελληνική κοινωνία που δε μπορεί άλλο.
Δεν ζητήσαμε καμία παράταση, η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήθηκαν περικοπές, ούτε η λήψη μέτρων αλλά συζητήσαμε για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία και το συνολικό σχεδιασμός αυτών των ζητημάτων. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στους άξονες που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου που έχει βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
«Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε μέτρα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που λειτουργεί υπέρ των πολιτών του, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψη της ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτή που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο. Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντως με κύκλους προσκείμενους στις ηγεσίες των κομμάτων, η πρώτη φάση πρέπει να επικεντρωθεί στις περικοπές και τις οικονομίες κλίμακας από τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση του κράτους σε συνδυασμό με την ένταση των προσπαθειών για τηνπάταξη της φοροδιαφυγής. Πιστεύουν μάλιστα ότι με τις πρώτες αυτές συστηματικές κινήσεις ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή του συνολικού κλίματος για την οικονομία ούτως ώστε να υπάρξει και μερική ελάφρυνση στις απαιτούμενες περικοπές.
Το παρασκήνιο της απόφασης Βενιζέλου - Κουβέλη
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τα 11,5 δισ. ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι για το τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό, αναπτυξιακό κόστος που θα προκαλούσαν.
Οταν, μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε την παρασκευή τον κ. Στουρνάρα διαπίστωσε με... τρόμο ότι να μεν τα μέτρα έβγαιναν αριθμητικά αλλά προβλέπονταν:
Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις συντάξεων του ΟΓΑ, προνοιακών επιδομάτων, μείωση εφάπαξ αλλά και δύο επιπλέον έτη εργασίας για όλους ανεξαιρέτως (από 65 έτη στα 67).
Από το «πετσόκομα» μισθών-συντάξεων και εφάπαξ υπολογίζεται όφελος 2,8 δισ. ευρώ, από την μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ (που θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού Δημόσιου τομέα) περίπου 1 δισ., από τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα 1,1 δισ. και από τους ΟΤΑ άλλο 1 δισ. ευρώ.