Στο 4,8% η ύφεση για το α΄τριμηνο του 2011 - iefimerida.gr

Στο 4,8% η ύφεση για το α΄τριμηνο του 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ύφεση 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κατέγραψε η Στατιστική Αρχή έναντι 2,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με δεδομένο ότι σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 καταγράφηκε θετικός ρυθμός 0,8%.

Επειδή, πάντως, ως συνήθως η αλήθεια μοιάζει με νόμισμα άρα έχει δύο όψεις, μια προσεκτική ματιά δείχνει ότι αυτό το θετικό πρόσημο οφείλεται στο ότι για μια ακόμα φορά αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τα στοιχεία του δ΄ 3μηνου του 2010. Ειδικότερα, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση 6,6%, στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση έφτασε στο 7,4%, βοηθώντας ως εκ τούτου στην εμφάνιση θετικών ρυθμών στο α΄ 3μηνο του 2011.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναθεωρήσεις στοιχείων είχαμε και για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2011, με αποτέλεσμα η ύφεση το 2010 να διαμορφώνεται τελικά στο 4,35% έναντι προβλέψεων για 4,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ως προς την επίπτωση της πορείας του ΑΕΠ στα δημόσια έσοδα και με βάση τις νέες εκτιμήσεις, η βαθύτερη ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εξηγεί σε ακόμη πιο μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2011 στα έσοδα του Προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ αντιθέτως η επιβράδυνση της ύφεσης και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ένδειξη για μια καλύτερη πορεία και στα δημόσια έσοδα από εδώ και στο εξής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οικονομία ύφεση αναθεώρηση ΑΕΠ τρίμηνο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ