Απόκλιση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο φετινό έλλειμμα βλέπει η Κομισιόν στις Εαρινές Προβλέψεις, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να υλοποιήσει τον στόχο για μείωση της δημοσιονομικής «τρύπας» στο 7,6% του ΑΕΠ.
Λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει διορθωτικό «πακέτο» για το 2011 που θα αγγίξει τα 6 δισ. ευρώ έναντι αρχικών προβλέψεων για μόλις 3 δισ. ευρώ, η Κομισιόν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ανεβάζει το πήχη του φετινού ελλείμματος στο 9,6%. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εκτίμηση αυτή βασίζεται κατ' αρχήν στη περσινή απόκλιση κατά περίπου 2,1 δισ. ευρώ, αλλά και στις δημοσιονομικές επιδόσεις του φετινού πρώτου τριμήνου, κυρίως στο πεδίο των φορολογικών εσόδων, όπου η «τρύπα» με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού αγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ.
Αποκλίσεις -που όπως όλα δείχνουν θα αποτυπωθούν στο κείμενο της νεότερης αξιολόγησης- υπάρχουν και έναντι των προβλέψεων για το χρέος, καθώς η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη στο 157,7% του ΑΕΠ έναντι 153,8%, ενώ για το 2012 χωρίς να συνυπολογιστούν τα επικείμενα πρόσθετα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, εκτιμάται ότι το χρέος θα ανέβει στο 166,1% του ΑΕΠ.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν και για την ανεργία, αφού εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 15,2% έναντι αρχικών προβλέψεων για 14,6%, εκτίμηση με την οποία συμπλέει και η Τράπεζα της Ελλάδας. Όσον αφορά, δε, στο δείκτη του ΑΕΠ, το θετικό στοιχείο των Εαρινών Προβλέψεων είναι αναμένονται τα πρώτα θετικά σημάδια στο τέλος του έτους και ανάπτυξη 1,1% το 2012. Ωστόσο για φέτος η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι 3,5% και όχι 3%, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των μισθών που πλήττουν τη ζήτηση.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Κομισιόν απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις φωνές που εντός και εκτός Ελλάδας υποστηρίζουν ότι η συνταγή του Μνημονίου είναι λανθασμένη, καθώς παρατείνει την ύφεση, τονίζει ότι ναι μεν τα δημοσιονομικά μέτρα πλήττουν ζήτηση, αλλά μόνο με την αξιόπιστη εφαρμογή του Προγράμματος και την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.