H Ρωσία μπλοκάρει δημοσιοποίηση έκθεσης με κατηγορίες για Ιράν - iefimerida.gr

H Ρωσία μπλοκάρει δημοσιοποίηση έκθεσης με κατηγορίες για Ιράν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία προσπαθεί να υποβαθμίσει αν όχι να εμποδίσει την δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει πως το Ιράν παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Συρία στέλνοντάς της οπλισμό, δήλωσαν διπλωμάτες από δυτικές χώρες.

«Η Ρωσία αντιτάχθηκε στην δημοσιοποίηση της έκθεσης ως επίσημου εγγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε διπλωμάτης από χώρα-μέλος του ΣΑ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Αρκετοί άλλοι διπλωμάτες το επιβεβαίωσαν.

«Είναι προφανώς μια απόπειρα να προστατευθεί ο (Σύρος πρόεδρος) Μπασάρ αλ Άσαντ», είπαν άλλοι διπλωμάτες.

Η εμπιστευτική έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου , αναφέρει ότι οι περισσότερες παραβιάσεις του εμπάργκο από το Ιράν αφορούν παραδόσεις όπλων στη Συρία--που δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πως στη συνέχεια παραδίδονται σε λιβανέζους και παλαιστίνιους μαχητές.

Η έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός νέου οργάνου που εντέλλεται να αναφέρει σχετικά με την τήρηση των τεσσάρων γύρων των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν λόγω της άρνησης της Τεχεράνης να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, σημειώνει ακόμα πως η ιρανική ηγεσία παραβιάζει τις κυρώσεις καθώς συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Ρωσία επικαλέστηκε μια διαδικαστική λεπτομέρεια για να εμποδίσει την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ότι δηλαδή θα έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι αρμόδια για τις κυρώσεις στο Ιράν πριν δοθεί στην δημοσιότητα.

«Εν τέλει θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν αλλά δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί», πρόσθεσε διπλωμάτης.

Πάντως η Ρωσία είναι σε θέση να εμποδίσει την δημοσιοποίηση της έκθεσης για το Ιράν διότι οι αποφάσεις για αυτού του είδους τις εκθέσεις προϋποθέτουν απόλυτη συναίνεση των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

Σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποφεύγει ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητές της που προκαλούν «υποψίες».

Το πρακτορείο Interfax ανέφερε πως ο Λαβρόφ είπε ότι οι όποιες διεθνείς συνομιλίες με το Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνουν «μια σοβαρή συζήτηση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

«Θέλουμε όλοι να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συμβούλιο Ασφαλείας Συρία ΡΩΣΙΑ Ιρά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ