Μπορεί ο τελικός στόχος- η θετική αξιολόγηση και η εκταμίευση της επόμενης δόσης- να είναι κοινός, ωστόσο φαίνεται διαφορά προσέγγισης ή μάλλον διαφορετική "γραμμή" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του επιτελείου του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα φτάσουμε στο στόχο, κάτι που φάνηκε στις επαφές των κλιμακίων για την οριστικοποίηση του σχεδίου των 11,5 δισ ευρώ.
Η βασική διαφοροποίηση φαίνεται ότι είναι επί της άποψης του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει κατ' αρχήν στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις αποκρατικοποιήσεις και να διαπραγματευθεί σε υψηλό επίπεδο για την επιμήκυνση του Προγράμματος, προχωρώντας σε δεύτερη φάση στις επώδυνες περικοπές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών επιδομάτων.
Η εκτίμηση, όμως, του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού η Τρόικα είναι διατεθειμένη να συζητήσει για όλα, αλλά μόνο εφόσον έχει απτά δείγματα γραφής και ειδικά το σχέδιο των 11,5 δισ ευρώ. Όσον αφορά, δε, στο προβληματισμό όλων των κομμάτων για το προφανές πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η λήψη τόσο σκληρών μέτρων, η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν η Ελλάδα καταρρεύσει το Σεπτέμβριο, όπως προβλέπουν πολλοί αναλυτές.
Όσον αφορά στις συσκέψεις για τη... δοσολογία των περικοπών, από τη πρώτη στιγμή φάνηκε ότι τα επιτελεία των κομμάτων δύσκολα θα καταλήξουν σε πειστικά ισοδύναμα μέτρα. "Αγκάθια" για τη συμφωνία χαρακτηρίζονται η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη ή η επίσπευση του νόμου Λοβέρδου για τους παλιούς ασφαλισμένους, το ύψος του πλαφόν για τις συντάξεις με το καλύτερο σενάριο να το θέτει πάνω από 2.500 ευρώ, αλλά και το "κατώφλι" των περικοπών με το καλύτερο σενάριο να το θέτει πάνω από τα 1.400 ευρώ, η κατάργηση 13ης- 14ης επικουρικής σύνταξης, το "ψαλίδισμα" των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Υπό εξέταση είναι, επίσης, το ύψος των νέων περικοπών στις ΔΕΚΟ αλλά και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια εφόσον δεν "περάσουν" τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση. Αναζητούνται, επίσης, ισοδύναμα εν όψει της επανεξέτασης από μηδενική βάση των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και προκειμένου να απορριφθεί η εισήγηση για εφαρμογή πλαφόν στην ετήσια δαπάνη νοσηλίων.