Ελληνική χρεωκοπία προβλέπει ο διεθνής Τύπος - iefimerida.gr

Ελληνική χρεωκοπία προβλέπει ο διεθνής Τύπος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι προοπτικές που έχει η Ελλάδα για να αποπληρώσει το χρέος της είναι πολύ μικρές, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πιθανές λύσεις που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πρώτη λύση είναι η «επανεκκίνηση» του ισχύοντος προγράμματος που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση με «δώρο» τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας. Το πρόβλημα όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το χρέος παραμένει πολύ υψηλό.

Η δεύτερη λύση είναι η παροχή ενός νέου δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα της βοήθειας θα διοχετευθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στις τράπεζες και τους άλλους κατόχους ελληνικών ομολόγων και συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η τρίτη λύση που προτείνει η εφημερίδα είναι μια «εθελοντική αναδιάρθρωση» που σημαίνει ότι όποιος από τους πιστωτές επιθυμεί θα μπορούσε να ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Ο κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα να μη βρεθεί ικανός αριθμός «προθύμων επενδυτών» και έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί προ αδιεξόδου.

Ωστόσο στο άρθρο αναφέρεται πως καμία από αυτές τις λύσεις δεν θα επηρεάσει όμως το μέγεθος του ελληνικού χρέους που αγγίζει τα 350 δισ. και συνεχώς διογκώνεται. Αυτό αφήνει ένα μόνο δρόμο ανοιχτό: το κούρεμα στα ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg η πτώχευση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά πιθανή. Το 85% των 1263 εγγεγραμμένων στο Bloomberg οικονομολόγων, χρηματιστών, τραπεζιτών και επενδυτών, που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, θεωρούν πολύ πιθανή τη στάση πληρωμών της Ελλάδας το προσεχές διάστημα. Μάλιστα το ποσοστό όσων προβλέπουν αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 12 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, Πορτογαλία και Ιρλανδία συγκεντρώνουν επίσης πολύ μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης, ( το 59% των ερωτηθέντων προβλέπει πτώχευση για την Πορτογαλία και 55% για την Ιρλανδία), ενώ αρκετή εμπιστοσύνη δείχνουν οι αγορές τόσο για ην Ισπανία, όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η δήλωση του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ewald Nowotny σε αυστριακή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα "δεν ανταποκρίνεται, το τελευταίο διάστημα, στους όρους του πακέτου στήριξης".

Στον αντίποδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο BBC, απέκλεισε εκ νέου μιαν ελληνική αναδιάρθρωση και ξεκαθάρισε πως η όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας θα προέλθει από διμερή δάνεια και νέα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ