Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των τριακοστών Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα, μετά από ένα μακρύ ταξίδι κατέληξε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, όπου και θα παραμείνει αναμμένη ως το τέλος των αγώνων στον εντυπωσιακό βωμό που έχει κατασκευαστεί.
Η τελετή την οποία παρακολούθησε όλος ο πλανήτης, κύλησε όπως ακριβώς είχε σχεδιασθεί, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του βραβευμένου με Οσκαρ για το «Slam Dog Millionaire» Ντάνι Μπόιλ.
Τη φλόγα «έβαλε» στο Στάδιο ο κορυφαίος κωπηλάτης Στίβεν Ρεντγκρέιβ, τη στιγμή που τον λονδρέζικο ουρανό φώτιζαν χιλιάδες πυροτεχνήματα.
Ο Ρεντγκρέιβ είχε παραλάβει τη φλόγα από τα χέρια του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος την έφερε στο στάδιο διασχίζοντας με ένα ταχύπλοο τον Ταμέση.
Την Ολυμπιακή σημαία μετέφερε ο Μοχάμεντ Αλι μαζί με τον Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.
Η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κηρύχθηκε στις 2:16 ώρα Ελλάδος από την Βασίλισσα Ελισάβετ.
Νωρίτερα, είχε μιλήσει ο Ζαγκ Ρογκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «οι Αγώνες επιστρέφουν υπό μία έννοια στο σπίτι τους, καθώς και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόε ο οποίος ανέφερε πως «ποτέ δεν ήμουν τόσο υπερήφανος, όσο αυτή τη στιγμή».
H τελετή έναρξης
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπέγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ και είχε τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» (Isles of Wonder). Το κόστος της ανήλθε στα 27 εκατ. λίρες και σαν φιλοδοξία είχε να παρουσίασει την ιστορία και το χαρακτήρα των Βρετανών σε συνδυασμό με τη σύγχρονη εικόνα της χώρας.
Η τελετή ξεκίνησε με τον ήχο της μεγαλύτερης, αρμονικά συντονισμένης, καμπάνας στον κόσμο, που σφυρηλατήθηκε πριν από 442 χρόνια και βρίσκεται σε εκκλησία του Λονδίνου και το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα μετατραπεί σε μία τεράστια φάρμα που θα μας μεταφέρει στη των Βρετανικών νήσων από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Παιδιά τραγούδησαν εκκλησιαστικούς ύμνους και από ένα τραγούδι για κάθε μέρος της Βρετανίας (Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία, βόρεια Ιρλανδία), ενώ ηθοποιοί απήγγειλαν αποσπάσματα από εργα γου Σαίξπηρ.
Τη θέση της αγροτικής, εξοχικής Βρετανίας πήρε μέσα σε λίγα λεπτά ένα σκηνικό από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης με εργάτες και αστούς να πλημμυρίζουν την αρένα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των πολέμων ενώ οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι ενώθηκαν στον αέρα σχηματίζοντας μια χρυσή βροχή.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο γυρισμένο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τον Ντάνιελ Γκρεγκ ως Τζέιμς Μποντ να παραλαμβάνει την Βρετανή μονάρχη και να καταφθάνουν με «ελικόπτερο» στον αγωνιστικό χώρο.
Αμέσως μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Βρετανίας, το στάδιο έγινε ένα τεράστιο νοσοκομείο, με πραγματικούς υπαλλήλους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το NHS, για να τιμήσει τους βρετανικούς θεσμούς. Στη συνέχεια ακολούθησε ανάγνωση του «Πίτερ Παν» από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργό του Χάρι Πότερ, ενώ τους «κακούς ήρωες» όπως τον Λόρδο Βόλντεμορτ και την Κρουέλα ΝτεΒίλ, έδιωξαν δεκάδες Μέρι Πόπινς που προσγειώθηκαν στο στάδιο.
Φυσικά την έκπληξη έκανε ο Ρόουαν Άτκινσον, ο θρυλικός Mr. Bean, ο οποίος έπαιξε στο αρμόνιο τα άρματα της φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου και σατίρισε την πιο γνωστή ταινία για τον αθλητισμό της Βρετανίας, αποδεικνύοντας το μεγαλείο του φλεγματικού βρετανικού αυτοσαρκασμού.
Στη συνέχεια στο Ολυμπιακό Στάδιο έγινε... πάρτι, καθώς ακολούθησε ένα αφιέρωμα στη βρετανική μουσική σκηνή. Το πρόγραμμα είχε από Ερικ Κλάπτον, και Rolling Stones, Beatles, Queen, Who, Sex Pistols, μέχρι και Prodigy!
Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να παρελαύνουν οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης που δεν είναι άλλοι, φυσικά, από τους αθλητές. Η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, μπήκε όπως κάθε φορά πρώτη στο Στάδιο, τηρώντας την παράδοση που θέλει την Ελλάδα να ανοίγει την παρέλαση ως γενέτειρα τόσο των αρχαίων όσο και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Τελευταίοι μπήκαν στο στάδιο οι Βρετανοί αθλητές, όπως συμβαίνει πάντα με τη διοργανώτρια χώρα.