Το Λονδίνο θα τραβήξει σήμερα το βράδυ στις 11.00 ώρα Ελλάδος τα βλέμματα του πλανήτη πάνω του κατά την τελετή έναρξης των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων. Ολοι περιμένουν με ανυπομονησία τις εκπλήξεις του σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ ο οποίος θέλει να θυμίσει στον κόσμο την Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. 204 χώρες, 10.500 αθλητές, 22.000 εθελοντές και 23.000 άτομα στην υπηρεσία της ασφάλειας είναι έτοιμα να δώσουν στην Υφήλιο ένα μοναδικό θέαμα στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη.
Υπό την αιγίδα της βασίλισσας Ελισάβετ οι Αγώνες θα διεξαχθούν ενώπιον 120 ηγετών κρατών και προσωπικότητες όπως η Μισέλ Ομπάμα, ο Πρίγκηπας Ουίλλιαμ και η σύζυγός του Κέητ, ο Μπραντ Πητ κλπ. ενώ αναμένεται να τους παρακολουθήσουν πάνω από 1 δις τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, γνωστός από την ταινία Slumdog Millionaire που κέρδισε πολλά Οσκαρ δεν είχε στη διάθεσή του τον κολοσιαίο προυπολογισμό των Αγώνων της Κίνας αλλά με 34,5 εκατομμύρια ευρώ προσπάθησε να αποδώσει το καλύτερο αποτέλεσμα, εμπνευσμένος από το θεατρικό έργο του Σέξπηρ Η Θύελλα.
Πρώτος απ'όλους στην παρέλαση των αθλητών θα μπει ο Αλέξανδρος Νικολαίδης, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Ο σκηνοθέτης της τελετής κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τις λεπτομέρειες της τελετής έναρξης και όλοι περιμένουν με αγωνία.
Εκτός από τα αγωνίσματα και τους αθλητές, τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν και τα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Η αρχιτεκτονική και το ντιζάιν ήρθαν για να μείνουν στο Λονδίνο του 2012. Σημαντικά κτίρια τα οποία φέρουν την υπογραφή διάσημων αρχιτεκτονικών γραφείων θα αξιοποιηθούν και μετά τους Αγώνες.
Η τοποθεσία που επελέγη για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι τυχαία. Βρίσκεται σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές του Ανατολικού Λονδίνου, όπου παλαιότερα υπήρχε ένα εργοστάσιο που προκαλούσε μόλυνση στο περιβάλλον και αποτελούσε πληγή για τον αστικό ιστό.
Τώρα, το Ολυμπιακό Πάρκο δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν της περιοχής. Εγιναν αντιπλημμυρικά έργα, οι πλωτές οδοί καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν και δημιουργήθηκε εκεί ένας υπέροχος υδροβιότοπος με λουλούδια, φυτά και δένδρα για περπάτημα, παρατήρηση πουλιών και αθλητικές δραστηριότητες.
Οι ξενώνες που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν τους αθλητές θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως διαμερίσματα για τους εκατοντάδες υπαλλήλους που θα επανδρώσουν το πάρκο.
Το κεντρικό Στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας μετά το Γουέμπλει και το Τουίκενχαμ. Το πιο εντυπωσιακό αθλητικό κτίριο είναι το Σκοπευτήριο που μοιάζει με τεράστιο χταπόδι. Οι κόκκινες και γαλάζιες βούλες του εκτός από διακοσμητικούς λόγους έχουν και πρακτικούς λόγους αφού προσφέρουν φυσικό φως και αερισμό στο εσωτερικό των δυο αιθουσών. Ο σχεδιασμός του ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Magma και το κτίριο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποσυναρμολογηθεί και θα μεταφερθεί τη Γλασκώβη για τους Αγώνες του 2014.
Οι πεζοί θα έχουν την ευκαιρία να περπατούν σε 30 γέφυρες γύρω από την περιοχή των Ολυμπιακών Αγώνων, παλαιές και νέες, αλλά και σε τρεις γέφυρες σε σχήμα Ζ που συνδέουν τον ποταμό Λι. Οι διαφορές του ύψους μεταξύ των γεφυρών έχουν καλυφθεί με μια προσωρινή ελαστική επιφάνεια που μοιάζει με ένα γιγαντιαίο ψυχεδελικό χαλί.
Δυσφορούν οι Λονδρέζοι
Οι Λονδρέζοι φαίνεται να μην είναι ενθουσιασμένοι στην πλειονότητά τους με τους Αγώνες. Οσοι μένουν κοντά στις Ολυμπιακές ζώνες δυσφορούν γιατί φοβούνται ότι θα είναι ο πρώτος στόχος σε περίπτωση επίθεσης. Ορισμένοι έχουν ζητήσει άδεια από τη δουλειά τους για να λείψουν στη διάρκεια των Αγώνων. Εχει, μάλιστα, δημιουργηθεί και ιστοσελίδα (getaheadofthegames.com) μέσω της οποίας οι ντόπιοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα μποτιλιαρίσματα που προκαλούν οι Αγώνες και οι χιλιάδες επισκέπτες.
Ανασφάλεια
Το 2004 οι βρετανοί δημοσιογράφοι κουνούσαν το δάχτυλο στην Ελλάδα για τα μέτρα ασφαλείας. Σήμερα βιώνουν τα δικά τους προβλήματα ανασφάλειας και αποφάσισαν να στρατοκρατήσουν τους δικούς τους Αγώνες.
Τρεις μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων στην Αθήνα το 2004 η βρετανή δημοσιογράφος Λόρα Πικ προκαλούσε σάλο δημοσιεύοντας ρεπορτάζ στην εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε πρόβλημα προστασίας στα στάδια. Η Πικ περιέγραφε πώς τριγύριζε ανενόχλητη στο γιαπί του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, πώς την κέρασαν μπίρα, την ξενάγησαν στα νταμάρια κλπ πριν τη συλλάβουν. Ακολούθησαν επικριτικά δημοσιεύματα για επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, και κύμα τρομολαγνικών σεναρίων που συνέδεαν τη χώρα μας με το παρελθόν τρομοκρατικών χτυπημάτων και τη 17 Νοέμβρη.
Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα οι Τάιμς ζητούσαν συγνώμη σε άρθρο τους από τους Ελληνες για την κριτική τους. «Ντροπή μας που δεν πιστέψαμε σε σας» ήταν ο τίτλος. Σήμερα το Λονδίνο βιώνει τους δικούς του ανασφαλείς αγώνες και το θέμα της ασφάλειας μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε ότι η κύρια προτεραιότητα ήταν να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων. «Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση για την ασφάλεια σε περίοδο ειρήνης και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη» δήλωσε ο Τζέιμς Κάμερον. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Μιτ Ρόμνει που βρίσκεται στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει την αποψινή τελετή, μιλώντας στο δίκτυο NBC, εξέφρασε αμφιβολίες για την ασφάλεια.
«Είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσο καλά θα πάει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δημιουργούν ανησυχία» είπε ο Ρόμνει.