Ο Σαμαράς ζήτησε σήμερα την... κατανόηση της Τρόικα - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς ζήτησε σήμερα την... κατανόηση της Τρόικα

Ο Σαμαράς θα ζητήσει σήμερα την... κατανόηση της Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμη θεωρείται από όλες τις πλευρές η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και να διερευνηθεί ακροθιγώς η δυνατότητα επιμήκυνσης του προγράμματος κατά μια διετία.

Τα ασφαλή δεδομένα είναι δύο: Πρώτον οι ενθαρρυντικές αλλά ταυτόχρονα και αυστηρές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος υποσχέθηκε στήριξη και βοήθεια εφόσον φυσικά προχωρήσουν κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και διοίκηση. Δεύτερον η δυσκολία εξεύρεσης -έστω και στα χαρτιά- των 11,5 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο για τα επόμενα δύο χρόνια καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατέληξε σε πρόταση νέων οριζόντιων περικοπών.

Ο κ. Σαμαράς -ο οποίος όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έως τώρα έχει αποφύγει επιμελώς να απαθανατιστούν οι συναντήσεις του με την Τρόικα- αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές του -εντεταλμένους εκπροσώπους των δανειστών μας- ότι η θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει στις απαραίτητες και συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ.

Από εκεί και πέρα το έργο του είναι τιτάνιο καθώς θα πρέπει να τους εξηγήσει πως θα βρεθούν τελικά τα χρήματα που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι όροι του Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το περίγραμμα των μέτρων καθώς δεν έχει στα χέρια του την τελική σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς του ζήτησαν επανεξέταση των προτάσεων και νέα συνάντηση τη Δευτέρα.

Ετσι, το βασικό ζητούμενο που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός από τους κυρίους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) θα είναι να εξασφαλίσει την κατανόησή τους για το αίτημα της Ελλάδας, όταν αυτό διατυπωθεί επισήμως, περί επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Θα προσπαθήσει δηλαδή να τους εξηγήσει ότι η επιμήκυνση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην καταρρεύσει.

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η Τρόικα θα παραμείνει έως ότου οριστικοποιηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς τα μέτρα ή αν θα αποχωρήσουν με προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής τον Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του κ. Σαμαρά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, στις 26 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ