Τη σκληρή πραγματικότητα που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από πέρσι, πιθανότατα πάνω από 7%, έθεσαν υπόψιν της Τρόικα οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε μια πρώτη προσπάθεια να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, έτσι ώστε να μην ενταθούν οι υφεσιακές πιέσεις από τις νέες περικοπές εισοδημάτων.
Αν και οι επικεφαλής της Τρόικα έδειξαν να ενδιαφέρονται κυρίως για τη πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών, που μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με την άποψη τους το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πραγματική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ασφυξία.
Οι μακροοικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται μήνα με το μήνα- όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για τις παραγγελίες στη βιομηχανία, για το όγκο των λιανικών πωλήσεων, για την οικοδομική δραστηριότητα- ενώ άλυτο παραμένει το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το Φθινόπωρο.
Τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου είχαν τη Πέμπτη συνάντηση οι επικεφαλής της Τρόικα με τον Γιώργο Προβόπουλο για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, είναι πραγματικά αποκαλυπτικά, καθώς τον Ιούνιο οι νέες χορηγήσεις δανείων μειώθηκαν περαιτέρω κατά 4,3%, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στο τομέα των μεταφορών και του εμπορίου.
Ειδικότερα, καταγράφεται μείωση των χορηγήσεων κατά 9,9% σε σχέση με πέρσι στις μεταφορές πλην ναυτιλίας και 8,4% στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ και στη βιομηχανία η μείωση του 3,4% μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι. Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι νέες χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με πέρσι. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις χορηγήσεις νέων δανείων προς τα νοικοκυριά, όπου τα νέα στεγαστικά δάνεια ήταν μειωμένα κατά 3,5%, τα καταναλωτικά κατά 6,3% και τα υπόλοιπα κατά 6,6%.