Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γαλλίας La Tribune προσεγγίζει σήμερα ένα ακανθώδες ελληνικό πρόβλημα, τις ιδιωτικοποιήσεις, και με ρεπορτάζ από την Αθήνα επιχειρεί να εξηγήσει γιατί αποτυγχάνουν οι Ελληνες σε αυτό το μέτωπο και γιατί αδυνατούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους.
Η La Tribune φθάνει ως το 1981 και επικρίνει την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου να εθνικοποιήσει επιχειρήσεις, να ενισχύσει τα εργατικά συνδικάτα και μεγαλώσει, κατά συνέπεια, το δημόσιο χρέος. Στην παρούσα κρίση, η εφημερίδα περιγράφει πώς αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειες των κυβερνήσεων που δεν θέλουν να τα «σπάσουν» με τα συνδικάτα για να μη χάσουν ψήφους.
«Στις 20 Ιουλίου παραιτήθηκε ο υπεύθυνος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν μας στηρίζει όσο θα έπρεπε» ήταν εν ολίγοις ο λόγος της παραίτησής του. Το σχέδιο προβλέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα 28 ιδιωτικοποιήσεις ώστε να εξοικονομηθούν 15 δις ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες ως το 2015.
Ολα υπάρχουν στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων : ένα εμπορικό κέντρο, γήπεδο γκολφ, καζίνο, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΔΕΠΑ, Ελληνικό.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν Κινέζοι, Ρώσσοι, Γάλλοι και Γερμανοί.
Προς μεγάλη απογοήτευση της τρόικα, όμως, η Ελλάδα προχωράει πολύ αργά. Το πρόγραμμα έχει ήδη τρεις μήνες καθυστέρηση εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Ετσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι μόνο δύο ιδιωτικοποιήσεις θα υλοποιηθούν το 2012 που θα αποφέρουν μόνο 3 δις ευρώ».
Στην Ελλάδα οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα στοίχημα, όσο πουθενά αλλού. «Η χώρα διακατέχεται από μια σοσιαλιστική άποψη των δραστηριοτήτων της, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αντίθετες με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα» δηλώνει στην γαλλική εφημερίδα ο Ευάγγελος Βενέτης από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μεταξύ 1981 και 1985 ο πρώην Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε εθνικοποιήσει περίπου 230 επιχειρήσεις και «εγκατέστησε μια κρατικίστικη οικονομία». «Αποτέλεσμα, από το 32% του ΑΕΠ το 1981 το δημόσιο χρέος ανέβηκε στο 85% το 1987».
Ο δημόσιος τομέας είναι εξαιρετικά μεγάλος, με 785.000 δημοσίους υπαλλήλους, απορροφά το 40% του ΑΕΠ και έχει περισσότερα προνόμια και μεγαλύτερους μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, τα μεγάλα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ παίζουν ρόλο στρατηγικών εταίρων. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε εξουσία στα συνδικάτα και την διατηρούν ως σήμερα» αναφέρει ο κ. Βενέτης. «Απέναντι στα συνδικάτα οι κυβερνήσεις είναι ανίσχυρες, τα υποστηρίζουν για να μη χάσουν τις ψήφους τους» λέει με απογοήτευση ο κ. Βενέτης.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρές σήμερα, σε καιρό κρίσης. «Ενώ απαιτείται το άνοιγμα της αγοράς, η κοινή γνώμη βλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις ως απώλεια εξουσίας» δηλώνει στην εφημερίδα ο Αντώνης Κεφαλάς του ΣΕΒ.
Η ελληνική κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το θέμα. Οι Ελληνες τις θεωρούν αναπόφευκτες αλλά δεν τις εγκρίνουν, σύμφωνα με την La Tribune. Ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει δηλώσεις στην γαλλική εφημερίδα και είναι αρνητικός. «Μας ζητούν να κάνουμε πολλά, απότομα !», αναφέρει και προσθέτει ότι «οι συνθήκες εργασίας είναι προβληματικές μετά την ιδιωτικοποίηση, όπως έγινε στην COSCO».