Liberation: Η Ισπανία είναι χαμένη - iefimerida.gr

Liberation: Η Ισπανία είναι χαμένη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα κίτρινα και πορτοκαλί εθνικά χρώματα της Ισπανίας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation έχει τίτλο στα ισπανικά «I Perdidos», «Oι Χαμένοι». Με επί τόπου ρεπορτάζ, η γαλλική εφημερίδα περιγράφει το δράμα μιας χώρας που ίσως αναγκαστεί σύντομα να καταφύγει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πρόγραμμα σωτηρίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κάθε εβδομάδα η γραμμή που χωρίζει τον ευρωπαικό Βορρά από το Νότο γίνεται όλο και πιο βαθειά. Από τη μια υπάρχει το στρατόπεδο των χωρών του Βορρά, με τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Και από την άλλη υπάρχει μια ζώνη χωρών που συγκεντρώνει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

«Η πρώτη ομάδα επωφελείται από τις αγορές ενώ η δεύτερη τις απωθεί» γράφει η Liberation και υπογραμμίζει ότι αυτό το χάσμα θα αποδειχθεί τελικά καταστροφικό για όλους.

Σε ρεπορτάζ που κάνει στους δρόμους της Μαδρίτης η Liberation καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης, της Λουίζα. «Δεν πέσαμε στην παγίδα των αγορών όπως η Ελλάδα, αλλά χάσαμε ήδη την ταυτότητά μας. Μπορεί η Γερμανία να μη μας έχει ακόμη γατζώσει με τα νύχια της αλλά είναι θέμα ημερών θα μας σιγοψήσει. Καλύτερα να αρχίσουμε όλοι να μαθαίνουμε γερμανικά» δηλώνει ειρωνικά η ισπανίδα και τα λόγια της είναι ενδεικτικά, σημειώνει η εφημερίδα, του αντι-γερμανικού κύματος που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κατακλύζει τώρα και την Ισπανία.

Ενώ βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας από τα απαγορευτικά επιτόκια της αγοράς, η Μαδρίτη, σύμφωνα με την Liberation, ετοιμάζεται να στραφεί στις Βρυξέλλες για βοήθεια. Αν αυτό συμβεί υπάρχει κίνδυνος να παρασύρει και την Ιταλία και στη συνέχεια ολόκληρη την ευρωζώνη στο δημοσιονομικό χάος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Η ώρα που η Μαδρίτη δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές, όπως συνέβη στην Αθήνα, στο Δουβλίνο και στη Λισσαβώνα, δεν θα αργήσει» προειδοποιεί η Liberation.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ