Ο Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις από κυβέρνηση και... πολιτικό κόστος - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος παίρνει αποστάσεις από κυβέρνηση και... πολιτικό κόστος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευκρινείς αποστάσεις από την κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας παίρνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Φώτη Κουβέλη που θα κρίνει το ύψος και το είδος των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει σήμερα ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ολα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση «πορείας προς τα Αριστερά» και δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση επώδυνων περικοπών ούτε συνέβαλε στη συζήτηση για το πώς θα βρεθούν τα 11,5 δις που χρειάζεται να περικοπούν από τις δημόσιες δαπάνες.

Οι μόνες προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ κινούνται στην κατεύθυνση των παροχών και της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και άνοιξε το θέμα αντιμετώπισης των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και η ιδέα το ύψος της μηνιαίας δόσης να εναρμονιστεί με τα πραγματικά εισοδήματα

Στην παρούσα φάση ο κ. Βενιζέλος καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην καθημερινή διαχείριση της κυβέρνησης (όρα αντιλαικά μέτρα). Οπως επεσήμανε χθες ο ίδιος στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά δεν εμπλέκεται στη διαχείριση των αποφάσεων. «Υπάρχουν διαφορές των τριών κομμάτων σε επίπεδο πολιτικής» σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι διαφωνεί και με την πρόταση του ΚΕΠΕ για οριζόντια περικοπή των συντάξεων λέγοντας ότι είναι «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει ακόμα την επιτάχυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, καθώς και των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώντας πως κάποιες εξ αυτών θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί. Θεωρεί πάντως ότι σε «ευαίσθητες περιπτώσεις», όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Θα επιμείνει ακόμα στην ανάγκη να ενταθούν οι επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό και οι πιέσεις ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Υπάρχουν όμως και άλλες ουσιώδεις αποκλίσεις στην τακτική του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι επιθυμεί «αναδιαπραγμάτευση βήμα βήμα σε ορίζοντα τετραετίας», όπως είπε στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος επιμένει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και επομένως η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης στη βάση ενός επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ