H Kριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζει το πολιτικό της μέλλον μετά το ΔΝΤ ; Αυτό αποκαλύπτει σήμερα το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Πενήντα πρώην συνεργάτες της στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δημιούργησαν για χάρη της έναν Σύλλογο με την ονομασία «Η Μεγάλη Κυρία»!
Επισήμως, ο Σύλλογος δημιουργήθηκε για «να διατηρηθούν οι σχέσεις φιλίας». Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε για να προετοιμάσει το μέλλον της διευθύντριας του ΔΝΤ. Αν δεν πρόκειται για φάρσα του γαλλικού περιοδικού -αναμένεται διάψευση σε αυτή την περίπτωση- τότε η Κριστίν Λαγκάρντ έχει μεγάλα σχέδια και όνειρα για τον εαυτό της.
Ο Σύλλογος Η Μεγάλη Κυρία θα πραγματοποιήσει την πρώτη του εκδήλωση την προσεχή Τρίτη, χωρίς την παρουσία της ενδιαφερομένης, σύμφωνα πάντα με το γαλλικό περιοδικό.
Για ποιο ρόλο μπορεί να ετοιμάζεται η κυρία Λαγκάρντ ; Εχει εκλεγεί από πέρυσι επικεφαλής στο ΔΝΤ (μετά την θλιβερή πτώση του Ντομινίκ Στρος Καν) και θα παραμείνει εκεί, εκτός απροόπτου για άλλα τέσσερα χρόνια, ως το 2016.
Σε ένα γλοιωδώς κολακευτικό άρθρο στο περιοδικό Time ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί έγραφε προ καιρού (18 Απριλίου 2012) ότι η Λαγκάρντ είναι η μόνη γυναίκα που μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας στις επόμενες εκλογές ! Στο μνημείο αυτό «γλειψίματος» ο Ρουμπινί αναφέρει :
«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύντρια στο ΔΝΤ αλλά ταυτόχρονα και η πλέον ικανή Ευρωπαία γι'αυτή τη θέση....Σε μερικά χρόνια η 56χρονη Λαγκάρντ θα μπορούσε να διεκδικήσει την γαλλική Προεδρία και να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας. Είναι πράγματι μια γυναίκα για πολλές πρωτιές».
Ποια είναι η Κριστίν Λαγκάρντ ; Το όνομά της είναι Κριστίν Λαλουέτ, γεννήθηκε το 1956 σε προάστιο του Παρισιού, σε μικροαστική οικογένεια και μεγάλωσε στη γαλλική επαρχία. Σπούδασε Νομική και εργάστηκε το 1981 στο αμερικανικό γραφείο δικηγόρων Baker & McKenzie, με έδρα τη Γαλλία. Το 1987 έγινε μέτοχος στο εν λόγω γραφείο και το 1999 διευθύνων σύμβουλος.
Το όνομα Λαγκάρντ το οφείλει στον πρώην σύζυγό της Wilfried Lagarde με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, τον Πιερ Ανρί και τον Τομά. Σήμερα ζει με τον σύντροφό της Ξαβιέ Τζιοκάντι επιχειρηματία της Μασσαλίας που διατηρεί στενές σχέσεις με το γαλλικό συντηρητικό κόμμα.
Δεινή κολυμβήτρια, με αθλητικό παράστημα, αν και λίγο ανδροπρεπές, η Κριστίν Λαγκάρντ, με τα κοντοκουρεμένα ασημένια μαλλιά, έχει λανσάρει το στυλ της κομψής, υπεραπασχολημένης και επιτυχημένης γυναίκας με παγκόσμια ακτινοβολία. Με τις πόζες της δίνει την εντύπωση ότι κρατάει τον πλανήτη στην παλάμη της και αποφασίζει για την τύχη του. Αυτό το executive στυλ, ελαφρώς ειρωνικό και βεβιασμένα αριστοκρατικό δεν την έχει γλυτώσει από πολλά λάθη και ο γαλλικός Τύπος της έχει κολλήσει από το 2010 το προσωνύμιο Η Κυρία Γκάφα.
Το 2007, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, μόλις οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μείωση κατά μισή μονάδα των επιτοκίων η Λαγκάρντ βιάστηκε να δηλώσει : «Αφήνουμε πίσω μας το μεγάλο κομμάτι της κρίσης». Τίποτα πιο ατυχές, γιατί λίγες μόνο ημέρες αργότερα η μεγαλύτερη οικονομική κρίση ξέσπασε στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε γρήγορα στην Ευρώπη. Γκάφα, λάθος, άγνοια ή όλα μαζί ;
Την ίδια χρονιά η Λαγκάρντ έκανε μια βλακώδη δήλωση θέλοντας να παρουσιάσει στους Γάλλους μια λύση για την πανάκριβη βενζίνη που ακρίβαινε μέρα με την ημέρα : «Για τα μικρά δρομολόγια να πηγαίνουμε με τα πόδια. Για τα μεγαλύτερα δρομολόγια να παίρνουμε το ποδήλατο». Η δήλωση αυτή έκανε τους Γάλλους να γελάσουν και να κλάψουν μαζί.
Αλλη γκάφα ήταν το 2009 όταν καλείται να σχολιάσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Νικολά Σαρκοζί στην οποία ο Γάλλος Πρόεδρος δεν άλλαζε τίποτα. «Γιατί ; Αυτή η κυβέρνηση φέρνει την επανάσταση. Η αρχή της επανάστασης είναι όταν κάνετε μια στροφή 360 μοιρών !» Η νέα αυτή γκάφα προκάλεσε κύματα σαρκασμού στη Γαλλία αφού είναι γνωστό ότι στη στροφή 360 μοιρών επιστρέφει κάποιος στο ίδιο σημείο !
Η τάση της για γκάφες παίρνει τον Μάιο του 2012 μορφή χιονοστιβάδας όταν η Λαγκάρντ δηλώνει στην εφημερίδα Γκάρντιαν ότι «οι Ελληνες πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν τον εαυτό τους πληρώνοντας τους φόρους τους». Η δήλωσε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας που εντάθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η ίδια δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τα 550.000 δολάρια που κερδίζει ετησίως, επειδή είναι διεθνής αξιωματούχος. Το κλίμα επιδεινώθηκε όταν η Λαγκάρντ έκανε τις γνωστές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά του Νίγηρα παρά για την Ελλάδα.
Η πορεία της υπήρξε ωστόσο εντυπωσιακή και έχει συλλέξει πολλές διακρίσεις στο βιογραφικό της.
Το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί την όρισε υπουργό Γεωργίας και ένα μήνα αργότερα έγινε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ηταν η πρώτη φορά που γυναίκα ανερχόταν σε αυτό το αξίωμα μεταξύ των χωρών των G8. Το 2009 το περιοδικό Financial Times την κατατάσσει καλύτερη υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης ενώ το περιοδικό Time την τοποθετεί στη λίστα των 100 προσώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Εγινε διευθύντρια στο ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2011 -όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά το σκάνδαλο του υποτιθέμενου βιασμού στο ξενοδοχείο Κάρλτον της Νέας Υόρκης- όπου και θα παραμείνει ως το 2016.
Της αποδόθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής το 2000.
To περιοδικό Forbes την κατατάσσει 9η στη λίστα των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Στο βιογραφικό της η Λαγκάρντ αναφέρει ότι ως υπουργός Οικονομικών ήταν μια από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία. Και το όνειρο συνεχίζεται...
Κριστίν Λαγκάρντ, η «Μεγάλη Κυρία» που θέλει να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο