Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας στα ΑμΕΑ κατέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Αλλά και τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί γενικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις υφιστάμενες υποδομές προσβασιμότητας των ΑμΕΑ, δείχνουν ότι τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες μόνο σε ποσοστό 9% είναι πλήρως προσβάσιμα στα ΑμΕΑ και 40% είναι μερικώς προσβάσιμα.
Με έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα για την ανάγκη εξασφάλισης της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια, η Βουλή ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών σε Υπηρεσίες του Ν. Λάρισας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις - επιθεωρήσεις του Σώματος των Ελεγκτών, στο Νομό Λάρισας είναι προσβάσιμα το 48% των κτιρίων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι στην πόλη του Ναυπλίου είναι προσβάσιμα το 21% των κτιρίων, στην πόλη της Καλαμάτας είναι προσβάσιμα το 34% των κτιρίων, στην πόλη της Τρίπολης είναι προσβάσιμα το 40% των κτιρίων και στην πόλη της Σπάρτης είναι προσβάσιμα το 42% των κτιρίων.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει εγχειρίδιο «Μεθοδολογία Ελέγχου Προσβασιμότητας Δημοσίων Υπηρεσιών και Υποδομών», το οποίο καταρτίσθηκε από Διϋπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ΑμΕΑ. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει ερωτηματολόγια με βάση τα οποία θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι προσβασιμότητας σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι ΟΤΑ οι οποίοι εδρεύουν σε πρωτεύουσες των νομών καθώς και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και της Ν.Α. Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα δημιουργίας προσβάσιμης αλυσίδας η οποία θα συνδέει, με προσβάσιμα πεζοδρόμια και διαβάσεις κατά μήκος μιας συγκεκριμένης διαδρομής, τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις και υποδομές των περιοχών υψηλής επισκεψιμότητας στις οποίες, εκτός από τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών περιλαμβάνονται και οι χώροι αστικού πρασίνου και οι παραλίες».
Πάντως το υπουργείο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού του νέου Προγράμματος Προσβασιμότητας η έκταση εφαρμογής του οποίου περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση όλης της επικράτειας, δηλαδή όλους τους Δήμους που προέκυψαν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς και όλες τις Περιφέρειες.