Μπαρόζο και Τρόικα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Σαμαρά - iefimerida.gr

Μπαρόζο και Τρόικα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Σαμαρά

Μπαρόζο και Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε κλίμα πανικού και αβεβαιότητας που επικρατεί σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και με τα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο κόκκινο, η Ελλάδα κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Στις αφόρητες πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για περιστολή δαπανών έρχεται σήμερα να προστεθεί και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα διαβεβαιώσει τη χώρα μας ότι η θέση της είναι εντός της Ευρωζώνης αλλά θα τονίσει ότι άλλος δρόμος εκτός του Μνημονίου δεν υπάρχει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει να πατήσει το πόδι του στην Αθήνα από το 2009. Είχε έρθει τότε σε εντελώς διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης με υπουργό Πολιτισμού τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο διάστημα που μεσολάβησε και με δεδομένη την εχθρότητα που αντιμετώπισε από την κυβέρνηση Παπανδρέου αφού ο πρώην πρωθυπουργός πρωτοστάτησε στην καμπάνια μη επανεκλογής του στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο δεν επισκέφθηκε την Αθήνα.

Ομως το τελευταίο διάστημα με δεδομένο ότι πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες για τη στάση των αξιωματούχων της Ε.Ε. που απέφυγαν οποιαδήποτε είδους επίσκεψη στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο καταφθάνει σήμερα προκειμένου να στηρίξει τον Ελληνα πρωθυπουργό και να στείλει μήνυμα ότι η θέση της χώρας μας είναι στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι ευχαριστημένος από το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη και κυρίως από τις δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ που δείχνουν ότι ακόμη και στη Γερμανία επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ότι δεν τρομάζει πλέον η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα χρειάστηκε να παρέμβει χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας και να δημοσιοποιήσει έκθεση σύμφωνα με την οποία η θέση της Ελλάδας είναι στην ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανησυχεί ότι το θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας μας στην Ευρωζώνη θα γίνει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής καμπάνιας στη Γερμανία που είδε χθες την οικονομία της να παίρνει «κίτρινη κάρτα» από τον οίκο Moody's με αφορμή την ελληνική οικονομία και την κρίση σε Ισπανία-Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο στην Αθήνα σήμερα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιθυμεί προφανώς να στηρίξει τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η χθεσινή ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είχε στόχο να φτάσει το μήνυμα και στον κ. Μπαρόζο αφού ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει η χώρα στο ευρώ και ταυτόχρονα περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική πραγματικότητα λέγοντας ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ το 2012 και ότι η ανεργία από το 24% που βρίσκεται σήμερα είναι απαραίτητο να κατέβει στο 10% σε βάθος τετραετίας.

Επαναδιαπραγμάτευση

Σε πολιτικό επίπεδο, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει στον κ. Μπαρόζο και το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει από τώρα τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει στα ραντεβού που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών, που θα μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στον κορυφαίο αξιωματούχο την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει την προσπάθεια μείωσης του κράτους μέσα από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών αλλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο και θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

Με αυτές τις κινήσεις θέλει να προβάλει την εικόνα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς της προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και κατά συνέπεια δικαιούται να ζητήσει περισσότερο χρόνο, με δεδομένη και την ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ