Αγωνιώδες σήμα κινδύνου για την Δημοκρατία στην Ελλάδα εκπέμπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή το καθιερωμένο μήνυμά του για την πτώση της χούντας το 1974.
Μια μέρα μετά την ορκωμοσία στη Βουλή ενός ακραίου ρατσιστή και προκλητικού υμνητή του Αουσβιτς, του Αρτέμη Ματθαιόπουλου ως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «παρ' όλες τις αδυναμίες της, η Δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης »
Τέλος, ο κ. Παπούλιας σημειώνει ότι «πρέπει να σταθούμε να αναρωτηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ και πως θα βγούμε από το τέλμα».
«Απαντήσεις υπάρχουν, αρκεί να αναζητηθούν για να δοθεί μια απάντηση συλλογική,οριστική και δίκαιη», επισημαίνει:
Αναλυτικά, το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, αμεσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο χώρο μνήμης του πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ έχει ως εξής:
«Το χρέος μας απέναντι σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας είναι βαρύ και διαρκές. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο, ό,τι και να κάνουμε για να εκφράσουμε τον σεβασμό μας δεν αρκεί. Πολύ περισσότερο σήμερα που η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από την ιδεολογία του μίσους και του φασισμού. Παρ' όλες τις αδυναμίες που έχει δείξει ιστορικά η Δημοκρατία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης.
Η στάση ζωής των αντιστασιακών αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά, ειδικά για την νέα γενιά που πληρώνει μία κρίση στη δημιουργία της οποίας δεν είχε καμία συμμετοχή.
Τη σημερινή μέρα το βλέμμα μας στρέφεται στην ακρωτηριασμένη Κύπρο, που 38 χρόνια μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή παραμένει διχοτομημένη. Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα και την προσπάθεια. Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της για να πέσει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη.
Η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε μια στιγμή και να αναρωτηθούμε πως φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί η πορεία της μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται με αυτό τον τραυματικό τρόπο, πως θα βγούμε από το τέλμα. Απαντήσεις υπάρχουν, αρκεί να αναζητηθούν, και ακόμη περισσότερο υπάρχει ανάγκη να δοθεί μία απάντηση συλλογική, οριστική και δίκαιη».