«Διεφθαρμένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας», λένε Βρετανοί - iefimerida.gr

«Διεφθαρμένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας», λένε Βρετανοί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαφορετική οπτική γωνία των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, πιο διεφθαρμένη, «βρώμικη» και -αν κρίνουμε από την φωτό- gay, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ The Ancient Greek Olympics που ξεκίνησε να προβάλλεται στο βρετανικό Channel 4.

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή του προγράμματος, ο σκηνοθέτης Άντονι Τόμας ταξίδεψε στα πέρατα του ελληνιστικού κόσμου, από την Σικελία μέχρι την Σπάρτη, ψάχνοντας να βρει τις αληθινές κοινωνικές συνθήκες μιας διοργάνωσης που σταματούσε τους πολέμους αλλά δεν επέτρεπε την συμμετοχή των γυναικών, ούτε καν ως θεατές στην εξέδρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρόπο να βγουν στην φόρα οι πιο «πικάντικες» ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, εκείνες που δεν συνάδουν με το Ολυμπιακό ιδεώδες που υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο.

Ξεκινώντας από αυτή του πυγμάχου Κλεομήδη που σκότωσε τον αντίπαλό του με μια γροθιά, αποκλείστηκε από τους Αγώνες, επέστρεψε στην Αστυπάλαια ντροπιασμένος και «μακέλεψε» 60 μαθητές ρίχνοντας τον κεντρικό στύλο του σχολείου τους κάτω.

Ενώ γίνεται αναφορά στο τρομερό μποτιλιάρισμα που επικρατούσε στον δρόμο για την Ολυμπία, σαφώς χειρότερο -λένε οι Βρετανοί- από αυτό που θα αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Εννοείται πως δεν θα μπορούσαν παρά να σχολιάσουν πως οι αθλητές ήταν εντελώς γυμνοί.

«Διεφθαρμένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας», λένε Βρετανοί  | iefimerida.gr 0

Ενώ γίνεται επίσης λόγος για το ότι η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι μια εφεύρεση των Ναζί για τους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο και ότι οι συνθήκες υγιεινής στην αρχαία Ολυμπία ήταν τρισάθλιες (μέχρι που έφτιαξε εκεί υδραγωγείο και συντριβάνι ένας Ρωμαίος δωρητής τον 2ο αιώνα μ.χ.).

Τέλος, μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν στο ντοκιμαντέρ οι ιστορίες διαφθοράς. Όπως του Καλίππου από την Αθήνα που πιάστηκε το 332 π.χ. να δωροδοκεί τους αντιπάλους του, τον πατέρα ενός νεαρού παλαιστή να δωροδοκεί τον πατέρα του αντιπάλου του γιου του το 12π.χ. Και φυσικά του Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα που τερμάτισε τελευταίος στην αρματοδρομία -αλλά επειδή ήταν σημαντικός σπόνσορας των Αγώνων- του έδωσαν το 65 μ.χ. χρυσό μετάλλιο έτσι και αλλιώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ