Kαμπανάκι στον πλανήτη χτύπησε και πάλι η κρίση της Ευρωζώνης η οποία μετά το χθεσινό μίνι κραχ στα χρηματιστήρια των χωρών του Νότου αναγκάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε νέα παρέμβαση. Εκτάκτως θα βρίσκεται από σήμερα σε Αθήνα και Ρώμη ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς, με σκοπό να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να εξαλειφθεί στην Ευρωζώνη η κρίση κρατικού χρέους.
Οι επισκέψεις του Κόλινς θα συμπέσουν χρονικά με την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν τους τελευταίους μήνες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν χθες στο κόκκινο ενώ η Αθήνα βούλιαξε για μια ακόμη φορά υποχωρώντας κατά 7%. Οι ανησυχίες για την πορεία της ισπανικής οικονομίας και οι εκτιμήσεις ότι θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα ζητήσει πλήρη ένταξη στον μηχανισμό στήριξης προκάλεσαν ντόμινο στα χρηματιστήρια, με τις μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Οι αγορές γνωρίζουν ότι τα κεφάλαια για τις Ισπανικές Τράπεζες δεν επαρκούν και επέλασαν με επιθέσεις τόσο στα Ισπανικά όσο και στα Ιταλικά ομόλογα με αρνητικές συνέπειες στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
Και ενώ η κρίση της Ευρωζώνης επιτείνει την κρίση στις αγορές η Γερμανία πολλαπλασιάζει τα αρνητικά μηνύματα προς την Ελλάδα. Γερμανοί αξιωματούχοι επαναφέρουν συνεχώς το θέμα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Και μόνο η ανακοίνωση για την διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αρκούσε να επιφέρει πανικό στην Αθήνα. Στόχος των δανειστών μας είναι να μην αφήσουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου στην Ελλάδα διαμηνύοντας ότι μοναδική λύση είναι η συνέχιση του φαύλου κύκλου της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας που πλήττει ήδη τις χώρες του Νότου.
Αίσθηση προκαλούν και τα προκλητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που προεξοφλούν, σχεδόν στο σύνολό τους, ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεμήνυσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο και αφού ολοκληρωθεί η έκθεση προόδου της Τρόικα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε χθες από την Ελλάδα, μέσω της Bild, να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να προλάβει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαρθρωτικές αλλαγές και αρνήθηκε να προβλέψει αν η Αθήνα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη δηλώνοντας ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου της Τρόικα.
Το ασφυκτικό αυτό κλίμα λειτουργεί ως μέγγενη στην ελληνική κυβέρνηση που αγωνιά αναζητώντας τρόπους να περικόψει 4 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του φετινού Προϋπολογισμού καθώς και 11,5 δισ. δαπάνες από τις δαπάνες των προυπολογισμών των δυο επόμενων ετών 2013 και 2014. Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αλλά και στο αδιέξοδο που προκαλούν στην οικονομία η ύφεση και η ανεργία.
Το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση αφού θα πρέπει να πληρωθεί μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει να καταβληθουν ως τον Σεπτέμβριο.