Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης προγραμματίζεται, από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, να προταθεί προς ένταξη το έργο αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ του Διδυμότειχου. Το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του τεμένους φθάνει τα 4.000.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, «το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προχώρησε και προχωρεί τις τελευταίες δεκαετίες - στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης και ανάδειξης πολυάριθμων μνημείων όλων των χρονικών περιόδων - και στην αποκατάσταση οθωμανικών μνημείων σε όλη την ελληνική επικράτεια».
Ειδικά για το Τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου, ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι «το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου άρχισε να κτίζεται το 1420, προς το τέλος της διακυβέρνησης του σουλτάνου Μεχμέτ Α΄ του επονομαζόμενου Τσελεμπί, γιού του Βαγιαζήτ του Κεραυνού. Την ανέγερση του, σύμφωνα με την επιγραφή στη δευτερεύουσα νοτιοδυτική είσοδο, είχαν αναλάβει ο καδής του Διδυμοτείχου Σεγγίντ Αλή Εφέντη και οι γνωστοί από τη συμμετοχή τους στην ανέγερση σπουδαίων κτηρίων της εποχής αρχιτέκτοντες Ντογάν και Χατζή Ιβάζ. Από την εποχή του οθωμανού περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί (17ος αιώνας), το οικοδόμημα είναι γνωστό και ως Τέμενος Βαγιαζήτ, στοιχείο που οδήγησε στην αβάσιμη άποψη ότι άρχισε να κτίζεται επί Βαγιαζήτ Α΄ (1389-1402). Ιδρυμένο πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην κύρια πύλη του κάστρου, περιστοιχιζόταν από κοινωφελή ιδρύματα. Μαζί με την πλατεία που το περιβάλλει, παρέμεινε μέχρι σήμερα το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης». Ο κ. Νικητιάδης αναφέρει επίσης ότι «κτισμένο με λιθοδομή, με σχεδόν τετραγωνική κάτοψη και με μιναρέ, το τέμενος επιστέφεται από μνημειώδη πυραμιδοειδή ξυλοστέγη, το μέγεθος και η ποιότητα της οποίας, με τις πρωτοποριακές για την εποχή τους τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν, το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία από ξύλο στον κόσμο».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ωστόσο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή έχει καλέσει το υπουργείο Πολιτισμού να τον ενημερώσει αν στο Νομό έχουν καλυφθεί όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες αναστηλώσεων και συντηρήσεων ελληνικών μνημείων από παλαιότερες ιστορικά περιόδους. Έχει επίσης εκφράσει την απορία του «πως βρέθηκαν τόσα διαθέσιμα χρήματα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει εκατοντάδες σχολεία ανά την επικράτεια».