Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την άφιξη του κλιμακίου της Τρόικα στην Αθήνα, καθώς οι δανειστές καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις.
Όλα δείχνουν πως οι κύριοι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Κομισιόν) θα καλέσουν την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων «εδώ και τώρα» για να καταβληθεί η επόμενη δόση ρίχνοντας στο τραπέζι ανοιχτά το «χαρτί» της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστική περιστολή του δημοσίου τομέα, προκειμένου να δωθεί η εικόνα στους πιστωτές ότι η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστικό ζήλο. Έτσι πέρα από outsourcing υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες υπεργολάβους μέσα στο 2012 αναμένεται να δούμε καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, ειρηνοδικείων και νοσοκομείων αλλά και την αύξηση των δικαστικών παραβόλων.
Ωστόσο δεν είναι σαφές προς το παρόν αν όλα αυτά αρκούν για να κατευνάσουν την οργή των «Τροϊκανών» οι οποίοι θα απαιτήσουν η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί σε ένα νέο, αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για το τρέχον έτος.
«Δραματικές» προβλέπονται οι εξελίξεις την Τρίτη
Σε ότι αφορά τη σπατάλη με δεδομένη τη δυστοκία εξεύρεσης των περικοπών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο για τα δύο επόμενα χρόνια, στην κυβέρνηση προεξοφλούν δραματικές εξελίξεις με την έλευση της Τρόικα την Τρίτη. Οι τροϊκανοί είναι ενήμεροι για την δυστοκία αλλά δεν φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους, πράγμα που φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Βέστερβέλε.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περικοπές 7,5 δισ. ευρώ από τα 11, 5 που απαιτεί η Τρόικα, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου και επισημαίνουν ότι κάποιοι υπουργοί κάνουν πως... δεν καταλαβαίνουν - όπως έλεγε αυτήν την εβδομάδα ανώτερο στέλεχος.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση του πλαφόν στις συντάξεις στα 2.200 ευρώ από τα 2.400 ευρώ, την οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ακολουθώντας την μελέτη του ΚΕΠΕ.