Μία ένεση ρευστότητας θα είναι για την ελληνική οικονομία τα 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 τα οποία αναμένεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν μετά από την συμφωνία που επετεύχθη κατά την του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόϊερ, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕπ όσο και οι δύο υπουργοί, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ -κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής στη χώρα μας- ενώ επιπλέον επιτεύχθηκε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και για έργα ΣΔΙΤ.
Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ» ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ότι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο».
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «ξεπεράσαμε ένα σημαντικό σκόπελο που υπήρχε στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ που εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αλλά και άλλων έργων. Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ - θυμίζω ότι οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές καθώς φτάνουν μόνο τα 10 εκατ. ευρώ - θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και έργων υποδομής αλλά και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόϊερ σχολίασε από την πλευρά του ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια» και σημείωσε χαρακτηριστικά «κάναμε ένα μεγάλο άλμα».