Κλιμακωτά και μάλλον... ανάμεικτα ήταν τα αισθήματα με τα οποία υποδέχθηκε τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο ΙΙ η κυβέρνηση. Στην αρχή, ήταν χαρά που μια σειρά προτάσεων ήταν ήδη «υλοποιημένες αποφάσεις» της κυβέρνησης, καθώς και διάθεση να "χαιρετήσει" τυχόν θετικές προτάσεις και, γιατί όχι, να τις υιοθετήσει, εφόσον τις μελετήσει καλύτερα. Μετά ήρθε η ανεδαφικότητα και τελικώς η απόρριψη, διά κοστολογήσεως...
Λίγη ώρα μετά την ομιλία Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού απαρίθμησε σειρά προτάσεων της ΝΔ που υλοποιούνται ήδη ως νόμοι του κράτους ή έστω δρομολογούνται από την κυβέρνηση (κατάργηση κώδικα βιβλίων και στοιχείων, απολοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, κατάργηση πόθεν έσχες -έστω και για την πρώτη κατοικία για δύο χρόνια-, περιουσιολόγιο, συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου, fast track μικρότερων επενδύσεων και επιχειρήσεων κ.τ.λ.), εξέφρασε τη χαρά του -και κατ'επέκτασιν της κυβέρνησης- που «η ΝΔ τουλάχιστον άρχισε να δείχνει ένα ίχνος αξιοπιστίας». Λίγο αργότερα, "ακύρωνε" την όποια "επανεκκίνηση" οραματιζόταν ο κ.Σαμαράς, μιλώντας για "επιστροφή στο παρελθόν" μέσα από παροχές, τον κατηγορούσε για "αστοχίες και αβλεψίες" που παρουσίασε στο Ζάππειο, καθώς δεν ανέφερε την πηγή των χρημάτων για αυτές τις παροχές. Τον καλούσε πάντως σε συναίνεση, στη βάση του παραδείγματος της Πορτογαλίας που πολλάκις επικαλέστηκε.
Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για "ανευθυνότητα", για "εύκολα και εύπεπτα λόγια", για "ευχολόγια" και για "χάιδεμα αυτιών". Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις Σαμαρά για λύση-πακέτο, ο κ. Πεταλωτής σημείωνε ότι «η πρόταση της ΝΔ εάν υλοποιούνταν συνολικά, αντί για επανεκκίνηση της οικονομίας θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση», θυμίζοντας πως «ο κ.Σαμαράς μπορεί σήμερα και μιλάει, κάνει προτάσεις, όποιες και αν είναι αυτές, χάρη στο Μηχανισμό Στήριξης που καταγγέλλει, το μηχανισμό που γλίτωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία στην οποία αυτός και η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγούσαν τη χώρα».
Νωρίς το βράδυ, στη φρασεολογία της κυβέρνησης προστέθηκαν οι έννοιες "προχειρότητα" και "αντιγραφή". Στον Βασικό Σχολιασμό Επικαιρότητας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείτο για αντιγραφή εννοιών από το ΠΑΣΟΚ και προτάσεων από την κυβέρνηση, καθώς και για επαναφορά του ελλείμματος στα 36 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. ευρώ σήμερα, επίπεδα στα οποία το άφησε ο "κουρασμένος" του 2009 (σ.σ. Κώστας Καραμανλής), εφόσον υλοποιείτο στο σύνολό του το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς.