Χάος διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Τρόικας, "σκαλίζοντας" τα στοιχεία των υπουργείων και ο εκνευρισμός τους αποτυπώθηκε στον έντονο διάλογο που είχαν με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Β. Παπανδρέου, όταν και εξέφρασαν αυτό που έλεγαν ανεπισήμως τις τελευταίες εβδομάδες. Ότι δηλαδή διαπιστώνουν πως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά, θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά το Πρόγραμμα, το οποίο, πάντως, δέχεται όλο και περισσότερα πυρά ως "λάθος συνταγή".
Η ουσία είναι ότι ο κ. Τόμσεν και η παρέα του είναι πολύ πιθανόν να παρατείνουν την παρουσία τους στην Αθήνα και μετά τη Δευτέρα, αφού εκτιμάται ότι δύσκολα θα προλάβουν να καταλήξουν στις λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού έως τη Δευτέρα, οπότε ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του EUROGROUP. Ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα φαίνεται ότι αναδεικνύεται το φετινό "πακέτο" διορθωτικών μέτρων, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι διπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς θα φτάσει στα περίπου 6 δισ. ευρώ! Η προφανής δυσκολία έχει να κάνει με τις πηγές άντλησης αυτών των 6 δισ. ευρώ, αφού, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα περιθώρια άντλησης φορολογικών εσόδων με πρόσθετες παρεμβάσεις είναι μηδενικά, ενώ από την άλλη μεριά μέτρα αποτελεσματικής μείωσης δημοσίων δαπανών που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο δύσκολα μπορούν να ξεκινήσουν και να αποδώσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Ειδικά όσον αφορά στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να πείσει τους επικεφαλής της Τρόικας ότι το Σχέδιο για τη Φοροδιαφυγή είναι υλοποιήσιμο και μπορεί όντως να αποφέρει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει έντονη ζύμωση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών - Περιβάλλοντος για το θέμα των αυθαιρέτων, απ' όπου πρέπει ούτως ή άλλως να αντληθούν φέτος 700 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, έχει γίνει κατανοητό ότι μέτρα όπως η επιβολή από φέτος ΕΦΚ στα αναψυκτικά ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν (περίπου 150 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν (μείωση της κατανάλωσης), ενώ φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος οι εισηγήσεις για γενναίες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με στόχο τη διεύρυνση της βάσης όσων επιβαρύνονται με ΦΜΑΠ αλλά και την ενίσχυση των σχετικών τεκμηρίων.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι, πάντως, ο μόνος που έχει πονοκέφαλο λόγω Τρόικας. Στη συνάντησή τους με τη Λούκα Κατσέλη έβαλαν αστερίσκο στο στόχο για 6 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων κυρίως από την αδήλωτη εργασία, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη η στόχευση. Αντιθέτως, όπως τουλάχιστον εκτιμά η υπουργός Εργασίας, φαίνεται ότι θα αμβλυνθούν οι πιέσεις για την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αφού τα στοιχεία που τους παρέθεσε δείχνουν ότι ήδη επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις.
Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, στόχος είναι η εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου από φέτος κιόλας και ενδεχομένως η επέκταση του στις ΔΕΚΟ, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η μείωση από φέτος κιόλας των συμβασιούχων στις 25.000 από 50.000 με δημοσιονομικό όφελος περίπου 600 εκατ. ευρώ, χωρίς να τίθεται θέμα απολύσεων για τους αορίστου χρόνου.
Διπλό είναι το στοίχημα για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος τον Ιούλιο δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει πλαίσιο για την ολική άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ενώ μέσα σε ένα μήνα δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει και ο μηχανισμός για το ΕΣΠΑ με στόχο τη ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που εκτιμάται από την Τρόικα ότι μπορούν να αναθερμάνουν την οικονομία. Όσον αφορά στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιωχθούν περαιτέρω περικοπές δαπανών τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο αρχικός στόχος για περικοπές 2,1 δισ. ευρώ θεωρείται χαμηλός από την Τρόικα, δεδομένων των συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στην Υγεία.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, δυσκολότερες του αναμενομένου θα είναι τελικά οι διαπραγματεύσεις με τη DEUTSCHE TELEKOM για το 10% του ΟΤΕ, αφού οι Γερμανοί -που έχουν το δικαίωμα της πρώτης άρνησης- δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν σκληρά παζάρια με το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας, όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό.
H τρόικα βρήκε χάος και θέλει νέα, σκληρά μέτρα!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο