Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα αντικατασκοπείας του FBI, Φρανκ Φιλιούτσι, η ολοένα διογκούμενη απειλή προέρχεται από ξένες κυβερνήσεις, εταιρείες, χάκερς και πληροφοριοδότες και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υφιστάμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Όπως επισημαίνει στην αναφορά του, κάθε χρόνο οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών γίνονται όλο και πιο δημιουργικές ως προς τις μεθόδους που ακολουθούν με σκοπό την υπονόμευση της αμερικανικής οικονομίας και τη διάβρωση εκείνου του παράγοντα που παραδοσιακά θεωρείται ως προνομιακό πεδίο της αμερικανικής επιχειρηματικότητας: της ικανότητας για καινοτομία.
Τα ξένα έθνη και οι υπηρεσίες τους έχουν κατανοήσει ότι, στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι ευκολότερο να υποκλέψουν τεχνολογίες παρά να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους.
Ο ίδιος έχει δηλώσει στους Los Angeles Times πως, ενώ το FBI και άλλες υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές ως προς τον εντοπισμό και την αναγνώριση των δακτύλων που βρίσκονται πίσω από την ηλεκτρονική κατασκοπεία, δεν έχει υπάρξει ακόμη συναίνεση όσον αφορά το πώς οφείλουν να πράξουν μόλις βρεθεί ο δράστης.
Την κατάσταση, όμως, δεν βοηθούν και οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες πωλούν παράνομα απαγορευμένα πακέτα software σε άλλες χώρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της United Technologies, η οποία ουσιαστικά βοήθησε την Κίνα – σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – να κατασκευάσει το πρώτο της σύγχρονο πολεμικό ελικόπτερο.
Το πρόστιμο που αναγκάστηκε να καταβάλλει η εν λόγω εταιρεία ανήλθε στα 75 εκ. δολάρια, ποσό αμελητέο αν σκεφτεί κανείς ότι τα ετήσια κέρδη της ανέρχονται σε 58 δισ. δολάρια και ότι εσκεμμένα προέβη σε αυτή την αγοραπωλησία, προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική εύνοια της Κινεζικής κυβέρνησης.
Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις αυτοϋπονόμευσης της αμερικανικής επιχειρηματικότητας.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα 13 δισ. που αναφέρει ο Φιλιούτσι δεν είναι παρά προϊόν εικασίας και ότι το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες συνήθως αποφεύγουν να αποκαλύψουν ότι έπεσαν θύματα χάκινγκ και υποκλοπής ευαίσθητων πληροφοριών - κάτι που πρόκειται να αλλάξει μετά από παρέμβαση του Γερουσιαστή Τζέι Ρόκφελερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής εμπορίου, επιστήμης και μεταφορών.