Έχει στην υπηρεσία της την αφρόκρεμα του παγκόσμιου think tank. Σχεδιάζει από ζωομορφικά ρομποτοειδή οπλικά συστήματα και ιπτάμενα αυτοκίνητα, μέχρι προσθετικά μέλη, hardware και εφαρμογές software, εκατομμύρια έτη μπροστά από τους γνωστούς εταιρικούς κολοσσούς!
Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν πουλάει ούτε βίδα στο καταναλωτικό κοινό. Για την Defense Advanced Research Projects Agency ένα έχει σημασία: η χρήση των πιο προωθημένων επιστημονικών πεδίων και τεχνολογικών ερευνών με σκοπό τη βελτιστοποίηση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ήδη από τη σύλληψη και συγκρότησή της υπ' αυτή την ονομασία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έχει υλοποιήσει μερικά από τα πιο μεγαλεπήβολα τεχνολογικά εγχειρήματα, όπως λόγου χάρη το ARPANET, ένα σύστημα επικοινωνιών που θα προστάτευε τα δίκτυα των ΗΠΑ από ενδεχόμενο Σοβιετικό χτύπημα, η αρχιτεκτονική του οποίου οδήγησε στη δημιουργία του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Κατά τη δεκαετία του 2000, η Darpa έχασε πολλή από την αίγλη της, κυρίως λόγω της εστίασης των δραστηριοτήτων και των πόρων της σε έργα που είχαν να κάνουν με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Πριν τρία χρόνια όμως η υπηρεσία επανήλθε στο θρόνο της, υπό την ηγεσία της Ρετζίνα Ντούγκαν, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα σε διευθυντικό ρόλο τον Ιούλιο του 2009.
Μερικά παραδείγματα των τρέχοντων στόχων της Darpa περιλαμβάνουν τεχνολογίες που θα καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση υπερηχητικών πτήσεων (20 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου), την ανάπτυξη εμβολίων κατά κάθε είδους πανδημιών, όπως επίσης την κατασκευή ενός ρομπότ που θα τρέχει γρηγορότερα και από ένα τσιτάχ.
Το κληροδότημα της Ντούγκαν μόλις τώρα αρχίζει να διαφαίνεται. Η σφραγίδα της όμως θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία μιας υπηρεσίας που λίγοι είχαν καταλάβει πως είχε τεθεί εκτός τροχιάς.
Γι' αυτό άλλωστε προσλήφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Google.