Economist: Οριζόντιες περικοπές θα προτείνει η Τρόικα - Ξεχάστε την επιμήκυνση - iefimerida.gr

Economist: Οριζόντιες περικοπές θα προτείνει η Τρόικα - Ξεχάστε την επιμήκυνση

Economist:  Οριζόντια μέτρα θα προτείνει η Τρόικα - Σε αδιέξοδο η επιμήκυνση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο επιβολής οριζόντιων μέτρων επισύρει ο Economist, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε αυτή τη βδομάδα να βρει περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ζητά η Τρόικα για τα έτη 2013 και 2014 και τώρα οι τροϊκανοί δεν αποκλείεται να ζητήσουν περικοπές μισθών.

«Καποιοι υπουργοί δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι οι προϋπολογισμοί της πρέπει να περικοπούν δραστικά, και όχι απλά να μειωθούν ελαφρώς» φέρεται να λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στον Economist.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να συναινέσει σε μεγαλύτερες περικοπές στο υπουργείο του, καθώς -όπως έχει πει επανειλλημένα- ο προϋπολογισμός του υπουργείου μειώθηκε από 950 εκατ. ευρώ το 2009 στα 550 εκατομμύρια φέτος.

Ο αρθρογράφος αναφέρει τον Γιάννη Στουρνάρα ως τον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών που καθοδηγεί την προσπάθεια για δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, τονίζει, η ομάδα του μετά από μια βδομάδα υπολογισμών κατάφερε να παρουσιάσει περικοπές μόνο 7,5 δισεκατομμυρίων. Τα τέσσερα από αυτά θα προέλθουν, συνεχίζει το δημοσίευμα του Economist από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και την κατάργηση της παροχής δύο συντάξεων στους ασφαλισμένους. Παράλληλα, θα υπάρξει μεγάλη μείωση στο σύστημα Υγείας, με μείωση κατά 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ των δαπανών για φάρμακα και υγειονομικό εξοπλισμό. Στελέχη του υπουργείου μάλιστα εμφανίζονται να λένε στον Economist ότι οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι οι τρίτες υψηλότερες κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.

Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Economist υποστηρίζει ότι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι πιθανόν να αναγκαστούν από την Τρόικα να πάρουν πίσω μια πολύ βασική παραδοχή της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης, δηλαδή την μη επιβολή οριζόντιων μέτρων, δηλαδή νέες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει την επιμονή του Φώτη Κουβέλη στην επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης κατά δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας όμως ότι με την αποτυχία που έδειξε τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές μανούβρες. «Η Βουλή ψήφισε το μεσοπρόθεσμο, όχι όμως και συγκεκριμένες περικοπές, μήνες πριν τις εκλογές. Οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετοι σε καθε πρόταση για επιμήκυνση, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Ελλάδα», σημειώνει ο Economist και υπενθυμίζει ότι δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο Μνημόνιο.

«Η ώρα της αλήθειας έρχεται στις 26 Ιουλίου», καταλήγει το δημοσίευμα, όταν «ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να παρουσιάσει το πακέτο των περικοπών στην Τρόικα. Αν δεν είναι το αναμενόμενο, οι αξιωματουχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πουν τις δικές τους προτάσεις. Και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν πολύ μικρά περιθώρια να μην συμφωνήσουν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ