Με μπλε πανσέληνο θα «κλείσει» το φετινό καλοκαίρι, η οποία θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανο στις 31 Αυγούστου είναι και η δεύτερη για το μήνα. (η πρώτη αναμένεται στις 2 Αυγούστου)
Η δεύτερη πανσέληνος αποκαλείται μπλε, όχι μόνο γιατί είναι σπάνια αλλά και γιατί κάποτε ήταν πραγματικά μπλε κι όχι μόνο για μία νύχτα, αλλά για χρόνια ολόκληρα.
Μία ισχυρότατη έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία, που ισοδυναμούσε με μία βόμβα ισχύους 100 μεγατόνων, γέμισε τον αέρα με ένα πυκνό σύννεφο από σκόνη και στάχτη το οποίο έμεινε στην ατμόσφαιρα για χρόνια, κάνοντας τη Σελήνη να φαίνεται μπλε μέσα απο αυτό.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο και εντυπωσιακό, ενω τελευταία μπλε πανσέληνος, έγινε ορατή στον ουρανό της Σουηδίας και του Καναδά το 1950 μετά απο μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γέμισαν τον αέρα με σωματίδια στάχτης.
Η φράση «μπλε πανσέληνος» με την πάροδο των χρόνων εξισώθηκε με την έκφραση «σχεδόν σπάνια» και γι αυτό το λόγο η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται μπλε, λόγω της σπανιότητάς της.
Συνολικά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε 17 μήνες στους οποίους θα εμφανιστεί η διπλή πανσέληνος.