Η Ελλάδα «καίγεται» για ένα... μεσοπρόθεσμο δάνειο - iefimerida.gr

Η Ελλάδα «καίγεται» για ένα... μεσοπρόθεσμο δάνειο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να εξασφαλίσει ένα... συμπληρωματικό δάνειο μέχρι τον Σεπτέμβριο, γράφουν οι γερμανικοί «Financial Times», περιγράφοντας ένα σχετικό αβεβαιότητας και... ανακατωσούρας, ως προς το ποιος και πώς θα μπορούσε να το χορηγήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο τέλος του Αυγούστου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να εξοφληθεί αργότερα.

Η ΕΚΤ όμως- σημειώνουν οι γερμανικοί «Financial Times- ίσως να αποδεχθεί μια άλλη λύση: Να εγγυηθεί αυτά τα χρήματα το EFSF, το οποίο άλλωστε έχει χορηγήσει στις γερμανικές τράπεζες το ποσό των 35 δισ. ευρώ, ως εγγύηση για το... «ελληνικό ζήτημα».

Ποια ανάγκη θα προτάξουν οι δανειστές;

Για να ευοδωθεί όμως αυτή η λύση θα πρέπει να συναινέσει το Eurogroup, αλλά και να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο: Η Τρόικα δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τα νέα δεδομένα στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ως εκ τούτου, θεωρείται αβέβαιο εάν και κατά πόσο οι δανειστές θα εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, προτού πληροφορηθούν την... ετυμηγορία του κλιμακίου της Τρόικας.

Από την άλλη πλευρά- παρατηρεί η εφημερίδα- χωρίς ενίσχυση εκ μέρους του ΔΝΤ και του

EFSF και το ΔΝΤ, το ελληνικό κράτος ενδέχεται να περιπέσει σε αδυναμία να κάνει πληρωμές, από τον Αύγουστο.

Επικαλούμενο πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το δημοσίευμα τονίζει ότι η Αθήνα επιδιώκει αυτό το συμπληρωματικό, το... μεσοπρόθεσμο δάνειο, ώστε να αναβάλλει για λίγο τις δυσβάστακτες περικοπές 11,5 δισ. ευρώ, τις οποίες έχουν αξιώσει οι δανειστές.

Οι δανειστές θέλουν να πιέσουν την Αθήνα, ώστε να μην γίνει χρονικό ή χρηματικό «σκόντο» στο πρόγραμμα των περικοπών. Ξέρουν όμως πώς, αν κλείσουν κάθε στρόφιγγα, η Ελλάδα «δεν βγαίνει». Πρόκειται για έναν... γόρδιο δεσμό προθέσεων, προτεραιοτήτων, κινδύνων και φυσικά... χρημάτων που λείπουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ