Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, αφού μέχρι τα 32 του χρόνια κατάφερε να κατακτήσει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του τότε γνωστού κόσμου, την Περσική. Για την Ελλάδα και για τη Δύση το έργο του θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, αφού διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο. Πώς όμως βλέπουν οι Πέρσες τον βασιλιά της Μακεδονίας;
Το τελευταίο διάστημα στο βρετανικό δίκτυο ΒΒC προβάλλεται ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ το οποίο επιμελείται ο καθηγητής Αλί Ανσάρι, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Ιρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σαν Άντριους της Σκωτίας. Εκεί, παρουσιάζεται μια διαφορετική ματιά της αρχαίας Ιστορίας, μέσα από τις περσικές πηγές που περιγράφουν την εισβολή των Ελλήνων.
Έτσι, ο κ. Ανσάρι ισχυρίζεται πως με βάση τα ευρήματα, οι Πέρσες θεωρούσαν τον Αλέξανδρο ως εισβολέα και κατακτητή, ενώ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες θαύμαζαν τον πολιτισμό των Περσών και παραθέτει παραδείγματα αρχαίων Ελλήνων όπως ο Θεμιστοκλής όπου έζησαν στην περσική αυλή και μάλιστα πήραν και πολλά αξιώματα.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ανσάρι προσπαθεί να διαλύσει την εντύπωση ότι οι Έλληνες πήγαν στην Ασία ως «εκπολιτιστές» τονίζοντας πως η Περσική Αυτοκρατορία, λόγω του πολιτισμού και της δύναμής της ήταν το μεγαλύτερο τρόπαιο που θα μπορούσε ένας βασιλιάς σαν τον Αλέξανδρο να επιθυμήσει. Επιπλέον, ο Ιρανός καθηγητής τονίζει πως ο ίδιος ο Μακεδόνας βασιλιάς σαγηνεύθηκε από τον περσικό τρόπο ζωής και μετά τις την εκστρατεία του προσπάθησε να επισκευάσει ότι είχε καταστραφεί.
Εκεί άλλωστε βασίζει και την αλλαγή της περσικής στάσης προς τον Αλέξανδρο, αφού στο μεγάλο εθνικό έπος των Περσών, το Σαχναμέχ, το οποίο γράφτηκε τον 10ο αιώνα, ο βασιλιάς της Μακεδονίας παρουσιάζεται όχι ως ένας ξένος που ήρθε από τη Δύση αλλά σαν ένας πρίγκηπας γεννημένος από Πέρση πατέρα.