Ενεργοποιούνται μέσω λέηζερ, μπορούν να τεθούν σε λειτουργία όποτε χρειαστεί, προκαλώντας φαρμακευτική δράση που υπό άλλες συνθήκες, λόγω της τοξικότητας των ουσιών, θα προκαλούσε βλάβες σε ζωτικά όργανα.
Πρόκειται για νέα μέθοδο θεραπείας ασθενειών - απόρροια ερευνών από επιστήμονες του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια - που συνεπάγεται τη χρήση μικροσκοπικών καψουλών, οι οποίες δεν περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, αλλά DNA και άλλους βιολογικούς μικρομηχανισμούς που παράγουν το φάρμακο εσωτερικά.
Οι νανοειδείς κάψουλες περιέχουν γενετικά κωδικοποιημένες οδηγίες, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσω της μετάδοσης εξωτερικού σήματος και να προκαλέσουν τη σύνθεση πρωτεϊνών.
Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές το έχουν καταφέρει μόνο με ζωντανά βακτήρια, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για την επιτόπια θεραπεία νοσογόνων περιοχών.
Σε αντίθεση, όμως, με τα βακτηριακά συστήματα, τα τεχνητά είναι αρθρωτά και άρα ευκολότερο να τροποποιηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα τεχνητό, τηλε-ενεργοποιούμενο σύστημα μικροσωματιδίων που περιέχουν αφενός γενετικό κώδικα, αφετέρου άλλα μηχανικά μέρη αναγκαία για την παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά ως φαρμακευτικές ουσίες.