Βενιζέλος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, όχι όπως η ΝΔ με τον Παπαδήμο... - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, όχι όπως η ΝΔ με τον Παπαδήμο...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία βασικά στοιχεία εμπεριείχε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προσωρινή Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ: Την εκτίμηση πως χρειάζεται επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Σύμφωνο, τις αιχμές προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την αποσαφήνιση της στάσης του κόμματος, απέναντι στην κυβέρνηση.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του επιθυμεί κυβέρνηση «μακράς πνοής και τετραετούς θητείας». Την στηρίζει, λειτουργώντας «προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αντιδιαστολή ανάμεσα στη στάση του κόμματός και και τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία καθόρισε τη θέση της απέναντι στα δυο προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το κόμμα του «επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας στην στελέχωση του κυβερνητικού και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού».

Μιλώντας για τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη και τους δείκτες της χώρας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως απαιτείται επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ειδάλλως- όπως προειδοποίησε- θα καταλήξουν σε αδιέξοδο οι προσπάθειες να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός και να καταρτιστεί ο επόμενος.

Είπε συγκεκριμένα:

«Χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ που θα λάβει υπ' όψιν του τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και ιδίως την βαθύτερη ύφεση, δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβριο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση κι άρα η χώρα πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα που άπτονται του... εσωκομματικού μετώπου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

- Αναγνώρισε ότι η συγκρότηση των οργάνων ενός σύγχρονου θεσμικού προοδευτικού κόμματος μπoρεί να γίνει μόνο με την δημοκρατική τους ανάδειξη, την εκλογή τους. Εξήγησε όμως ότι όρισε προσωρινά όργανα για να καλυφθούν οι ανάγκες της μεταβατικής περιόδου προς το συντακτικό Συνέδριο.

- Ήταν αιχμηρός εναντίον στελεχών που αμφισβητούν τις επιλογές του. Μπορεί να μην κατανόμασε, όλοι όμως κατανόησαν ότι εννοούσε στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, όταν έλεγε:

«Σε ατομικό επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια». Κι ακόμη: «Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες».

- Είπε πως είναι ο ίδιος «πολύ υπομονετικός», καθώς και ότι τους θέλει όλους δίπλα του: «Σέβομαι όλες τις προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου , για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες. τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ