Ο ερμαφρόδιτος «βράχος» του Ειρηνικού έχει γεύση αργού πετρελαίου [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο ερμαφρόδιτος «βράχος» του Ειρηνικού έχει γεύση αργού πετρελαίου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μοιάζει με ένα συνηθισμένο κομμάτι βράχου της θάλασσας κι όμως κρύβει πολύ περισσότερα στοιχεία που αφήνουν τους βιολόγους και τους χημικούς κυριολεκτικά άφωνους.

Το παράξενο πλάσμα ακούει στο όνομα Pyura chilensis και συναντάται στις ακτές της Χιλής και του Περού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τρέφεται με μικροοργανισμούς και παρόλο που δεν είναι το μόνο ζώο που αυτοαναπαράγεται, ο τρόπος που το κάνει είναι μοναδικός.

Καθότι παραμένει ακίνητο, οπτικά παραπέμπει σε βράχο με εντόσθια, ενω τρέφεται ρουφώντας νερό και φιλτράροντας τους μικροοργανισμούς.

Γεννιέται αρσενικό, αλλά στην «εφηβεία» του γίνεται ερμαφρόδιτο, ενω προς έκπληξη των υδροβιολόγων, αναπαράγεται εκτοξεύοντας σπέρμα και αυγά στο νερό «ελπίζοντας» ότι κάπου θα συναντηθούν. Γενικά, τα Pyura chilensis συναντώνται είτε σε ομάδες, πυκνές ή αραιές, είτε μόνα τους. Στη δεύτερη περίπτωση, αναπαράγονται μόνα τους, ενώ το «έμβρυο» προσκολλάται πάνω σε βράχια για να αναπτυχθεί.

Προς μεγάλη έκπληξη και των χημικών επίσης, το αίμα του Pyura Chilensis περιέχει το σπάνιο μέταλλο βανάδιο στοιχείο που βρίσκεται στο αργό πετρέλαιο και την ασφαλτούχο άμμο (tar sands) και που εντοπίζεται στο παράξενο πλάσμα σε συγκεντρώσεις δέκα φορές υψηλότερες από τον περιβάλλοντα χώρο.

Το βανάδιο πιθανά ευθύνεται για την πικρή και αλκαλική γεύση και το άρωμα ιωδίου, που του αποδίδουν οι ντόπιοι, οι οποίοι αρέσκονται να το τρώνε ωμό ή βραστό,αδιαφορώντας προφανώς για το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση του συγκεκριμένου στοιχείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ